Zabrana za Facebook u Evropi!

Autor:

Njemačka je prva ustala protiv kontroverzne Facebook odluke, a slijede blokade i drugih EU zemalja.

Zabrana za Facebook u Evropi! Foto: MONDO portal / Facebook

Facebook namjerava da spoji sve poruke svojih WhatsApp, Instagram i Messenger tj. Facebook korisnika u praktično jednu aplikaciju, kako bi sve poruke bile na jednom mjestu. Bez obzira na to što je ovaj plan tek na početku EU je već ustala protiv njega i Njemačka je odmah blokirala bilo kakvo spajanje bilo kojih aplikacija i njihovih podataka bez prethodnog jasnog i svesnog pristanka korisnika.

Pročitajte i ovo: Viber - Facebook nas skupo košta, svi da polože ZAKLETVU

Za Njemačku je posebno problematično spajanje podataka korisnika Instagram i WhatsApp aplikacija, a Facebook je dobio mjesec dana tokom kojih može da se žali na odluku regulatornih tijela te zemlje da se izvrši bilo kakvo spajanje aplikacija sa ili bez pristanka korisnika. Nakon tog perioda i novog razmatranja situacije Nemačka regulatorna tela će zabraniti spajanje podataka aplikacija u Facebook ekosistemu na najmanje četiri mjeseca s mogućnošću produženja zabrane, osim ukoliko korisnici ne dozvole Facebook mreži da izvrši spajanje pomenutih aplikacija.

U nastojanjima da poveća zaradu, iako se to tako ne kaže eksplicitno, Facebook spajanjem korisničkih profila na različitim mrežama, koje posjeduje, pokušava da sazna više o njima i plasira im svoje reklame i proizvode, tako da oni budu više “po ukusu“ tih korisnika. Najavom spajanja Facebook, odnosno Messenger, WhatsApp i Instagram aplikacija, Facebook je zabrinuo mnoge svetske analitičare bezbednosti podataka i još jednom probudio sumnju korisnika da samo želi da ih iskoristi za dalju zaradu.

Nažalost, korisnici se i ovog puta najmanje pitaju, a nama se čini da većina i ne razumije šta bi spajanje njihovih omiljenih aplikacija moglo da znači.

Sve vijesti