Monografija o Glogovcu

Autor:

Uoči godišnjice smrti velikog glumca, u ovoj knjizi sabrane su njegove riječi, uloge, riječi kolega o njemu i fotografije.

Monografija o Glogovcu Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Udruženje dramskih umjetnika Srbije, Vulkan izdavaštvo i Biblioteka grada Beograda izdali su knjigu pod nazivom Monografija: Nebojša Glogovac. Luksuzno opremljena monografija na 245 strana, sa više od stotinu fotografija, obuhvata više cjelina.

U prvoj su tekstovi o glumačkom opusu, riječima njegovih brojnih kolega, druga obuhvata dvadesetak poglavlja Nebojšinih riječi, treća su autorizovane bilješke sa predavanja na Učiteljskom fakultetu, a četvrta prilozi 18 renomiranih umjetnika.

To su Dejan Mijač, Branka Katić, Jagoš Marković, Ksenija Marinković, Goran Paskaljević, Nataša Ninković, Uglješa Šajtinac, Vojin Ćetković, Lenka Udovički, Dejan Dukovski, Jelisavata Seka Sablić, Rajko Grlić, Goran Šušljik, Aleksandar Popovski, Radivoje Raša Andrić, Ante Tomić. U knjizi je zastupljen i tekst vladike Grigorija, episkopa zahumsko-hercegovačkog.

U knjizi su popisane i nagrade i uloge Glogovca, kao i sažetak na engleskom jeziku.

Na posljednjim stranicama, Umesto pogovora, Tatjana Nježić, autorka monografije, između ostalog, bilježi:

"Nebojša Glogovac je, kroz svoje role, činio nemoguće korake koji nas približavaju čudesnosti života. Svojim bavljenjem umjetnošću glume otvarao je nove svjetove, nove horizonte, nove vidike… Veliki Lorka je govorio da je pozorište jedan od najizražajnijih i najkorisnijih instrumenata za duhovno uzdizanje jedne zemlje i barometar koji određuje njenu veličinu ili njenu klonulost. Pozorište treba da se nametne publici, a ne obrnuto, te stoga pisci i glumci moraju da se naoružaju velikim autoritetom... Kao i da se publika dâ naučiti, zbog čega treba zadržati dostojanstveno ponašanje jer će ono zasigurno biti obilato nagrađeno. I ulogama i svojim iskazima u javnosti Nebojša Glogovac je bio otjelotvorenje ovih Lorkinih reči. Svojim opusom i postojanjem učinio je da te riječi postanu od krvi i mesa. Život sâm."

Ogromnu zahvalnost za nastanak ove knjige Tatjana duguje Mini Glogovac i Milici Glogovac, koje su joj ustupile čudesnu, veliku crnu kutiju s bijelim tufnama i u njoj pregršt materijala, od svojevrsnog pres-klipinga, preko mnoštva fotografija do sitnica poput privezaka, pisamaca, pozivnica... Naročitu zahvalnost duguje svim u knjizi zastupljenim autorima priloga. Velika podrška i oslonac u svakom trenutku autorki je bio Vojislav Brajović, predsjednik UDUS-a. Nastojanju da se unutar korica ovog izdanja sklopi skica za portret impresivne umjetničke i ljudske veličine, Nebojše Glogovca, nemjerljiv doprinos dala je i Maja Medić, urednica fotografije.

Sve vijesti