Saradnja u oblasti kulture-most između država i naroda

Autor:

Crna Gora i SAD posvećeno rade na unaprijeđenju odnosa u oblasti kulture i ubuduće će partnerski realizovati projekte iz oblasti savremenog stvaralaštva, s posebnim akcentom na razmjenu umjetničkih izložbi i muzičko-scenskih programa.

Saradnja u oblasti kulture-most između država i naroda Foto: MONDO/Gordana Bojanić

To je poručeno na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i novoimenovane ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Kako se navodi, Bogdanović je istakao značajnu saradnju i veliki broj zajedničkih projekata koje su Crna Gora i SAD ostvarile u oblasti kulture.

Bogdanović je upoznao Rajzing Rajnke sa najvažnijim aktivnostima i planovima Ministarstva kulture, posebno naglašavajući izgradnju novih kreativnih habova u Kotoru, Podgorici i Baru.

"Bogdanović je takođe naveo da su Zakonom o kinematografiji predviđene podsticajne mjere za strane koproducente, i da bi nam američka iskustva na polju filmske industrije bila od velikog značaja, posebno u kontekstu realizacije koprodukcionih projekata između dvije države", kaže se u saopštenju.

Rajnke je istakla da je saradnja u oblasti kulture, kao i kulturna diplomatija, najbolji most između država i naroda i navela da će u toku svog mandata posvećeno raditi na snaženju saradnje i realizaciji zajedničkih aktivnosti u ovoj oblasti.

"Ambasadorka je takođe pozdravila opredjeljenje Vlade Crne Gore da, zajedno sa međunarodnim partnerima i stručnom javnošću, radi na unaprijeđenju medijskog zakonodavstva i slobode medija", piše u saopštenju.

Bogdanović je zahvalio Ambasadi na dosadašnjoj podršci koja je obezbijeđena iz Fonda američkog ambasadora za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, kao i uvjerenje da će i u narednom periodu biti realizovani projekti iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

Na sastanku je predloženo da se u što skorijem periodu organizuje svečanost kojom će biti obilježen završetak radova na rekonstrukciji Mlina Ivana Crnojevića, koja je finansirana upravo kroz navedeni Fond.

Sve vijesti