Cilj Vlade: Stvaranje uslova za rast životnog standarda

Autor:

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Program rada za 2019. godinu.

Cilj Vlade: Stvaranje uslova za rast životnog standarda Foto: Vlad Crne Gore

Predsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović saopštio je da je ključno opredjeljenje Vlade u ovoj godini  stvaranje uslova za rast životnog standarda građana.

“Prioritetni ciljevi Vlade u 2019. godini su nastavak dinamičnog procesa evropske integracije, snažan ekonomski rast, suzbijanje sive ekonomije i unapređenje javnih usluga”, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je najavio da će snažan fokus Vlade ove godine biti na unapređenju javnih usluga.

Zoran Pažin Foto: Vlada Crne Gore

“Biće uloženi dodatni napori da građani osjete efekte reformi. To je mjerilo našeg ukupnog uspjeha. Osnovni zadatak je prilagođavanje javne uprave potrebama građana i privrede”, rekao je Pažin.

“Ove godine očekujemo da ispunimo uslove za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavalja, dobijanje jasnih smjernica od evropskih partnera za konačno zatvaranje pregovora u ključnim poglavljima posvećenim vladavini prava, i postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja,“ saopštio je Pažin.

On je naglasio da će snažan fokus ove godine biti na unaprjeđenju javnih usluga.

Pažin je kazao da će Vlada uložiti dodatne napore da građani osjete efekte reformi i dodao da je osnovni zadatak prilagođavanje javne uprave potrebama građana i privrede.

On je najavio da je plan Vlade da već u prvom kvartalu utvrdi predloge zakona o medijima i zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio-Televiziji Crne Gore.

„Oba nacrta zakona izradila je radna grupa koju su činili predstavnici medija, akademske zajednice, civilnog sektora i državnih institucija. Zatražili smo i dobili komentare eksperata Savjeta Evrope i OEBS-a”, rekao je Pažin.

Kako je naveo, nacrti medijskih zakona su trenutno na javnoj raspravi.

“Nakon što još jednom saslušamo zainteresovanu javnost i sagledamo sugestije sa javne rasprave, nacrti će biti poslati na još jedno ekspertsko čitanje i dostavljeni Evropskoj komisiji na mišljenje“, rekao je Pažin.

U drugom kvartalu, saopštio je on, Vlada planira da utvrdi Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Vlada je zadužila Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da pripremi nacrt zakona koji će urediti odnose države i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, na način koji garantuje punu slobodu vjeroispovjesti, u skladu sa evropskim standardima“, kazao je Pažin.

Prema njegovim riječima, u trećem kvartalu je planirano utvrđivanje Predloga zakona o unutrašnjim poslovima.

„Ovim će se stvoriti normativni uslovi za nastavak reforme Uprave policije, postupanje policije u skladu sa evropskim standardima, kao i pitanja unutrašnje organizacije i jačanja kadrovskih kapaciteta“, ocijenio je Pažin.

U četvrtom kvartalu planirano je donošenje Predloga zakona o alternativnom rješavanju sporova koji će, kako je rekao, obezbijediti građanima i privredi znatno brži i jeftiniji način rješavanja sporova, izvan dugotrajnih sudskih postupaka.

„Donošenjem ovog zakona, građani će dobiti bolji pristup pravdi, a poslovna zajednica pouzdaniji oslonac za stvaranje nove vrijednosti u društvu“, istakao je potpredsjednik Vlade.

Sve vijesti