50 godina od NAJZNAČAJNIJEG događaja u rok muzici

Autor:

Prije tačno pola vijeka dogodio se iznenadni koncert legendarnog benda The Beatles na krovu zgrade "Apple" u Londonu, što se smatra jednim od najboljih momenata u rokenrol istoriji.

50 godina od NAJZNAČAJNIJEG događaja u rok muzici Foto: Evening Standard/Hulton Archive/Guliver/Getty Images

Bitlsi su se tog 30. januara 1969. godine, poput ilegalaca, popeli na krov kompanije i zasvirali na opšte iznenađenje prolaznika, ali i policije, takozvanih "bobija", koji nisu znali šta će.

Ideja je, prisjetio se bubnjar Ringo Star godinama kasnije, potekla, navodno, od Džona Lenona:

"Bio je plan da sviramo negdje na otvorenom, razmišljali smo gdje bismo mogli a onda je on rekao: 'Hajmo na krov'".

Oprema je bila postavljena na krovu, došli su i kamermani benda, koji su ih snimali od kad su krenuli na krov. Kada su Bitlsi zasvirali, prolaznici, mahom na pauzi za ručak, najprije nisu znali odakle dopire muzika. A onda je krenula ludnica!

Policajci su pokušavali da nekako obuzdaju haos, a zaposleni u kompaniji "Epl" (Apple), najprije nisu željeli da ih puste u zgradu da se popnu na krov, što su potom učinili, pošto im je zaprijaćeno hapšenjima.

Kada se policija, konačno, popela na krov, Bitlsi su obavestili okupljene da se koncert završava, ali su uspjeli da sviraju još nekoliko minuta.

Ovaj ludi nastup završen je Lenonovom porukom: "Želio bih da vam se zahvalim u ime grupe i nadam se da smo prošli audiciju".

Bitlsi su odsvirali pet svojih pjesama.

Snimak pogledajte OVDJE

Bio je ovo, zapravo, uvod u kraj Bitlsa, koji su poslije ovog nastupa, snimili još jedan album - "Abbey Road". Grpa je rasformirana u septembru 1969. godine.

Ovakve koncerte kasnije su probali da "iskopiraju" razni bendovi, poput U2, 1987. godine u Los Anđelesu, snimivši spot za pesmu "Where the Streets Have No Name".

Tagovi:
Sve vijesti