Masovna tuča učenika zbog djevojčice

Autor:

Tri maloletnika su povrijeđena u dvije odvojene tuče, koje su se od petka do ponedjeljka desile u Banjaluci i Tesliću, a vršnjačko nasilje u školama šokiralo je javnost i prijavljeno je nadležnim institucijama.

0
A- A A+
škola Ivo Andrić Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Banjaluku je zaprepastila dogovorena masovna tuča 11 maloljetnika ispred banjalučke Osnovne škole (OŠ) "Ivo Andrić", koja se dogodila u petak usred dana, a u njoj je pretučen petnaestogodišnji učenik OŠ "Miloš Crnjanski".

Prema pisanju "Nezavisnih novina" tuča je dogovorena putem društvene mreže Instagram između jednog maloletnika iz škole "Ivo Andrić" i pretučenog učenika devetog razreda OŠ "Miloš Crnjanski". Njima se tokom sukoba kod škole nakon završetka prve smjene pridružilo još devet maloljetnika.

Prema riječima Željke Opačić, direktorke ove škole, koju je ovaj slučaj šokirao, u tuči je učestvovalo sedam đaka iz ove škole koji pohađaju sedmi, osmi i deveti razred, kao i tri srednjoškolca te pretučeni učenik škole "Miloš Crnjanski", a ko zna šta bi se desilo da nije naišao nastavnik koji ih je prekinuo.

"Svi smo u šoku od petka. Ne znam ni kako smo ispratili školsku slavu jer se sve to desilo usred dana na ulazu u školu. Svi smo bili u školi i niko od dece nije prijavio niti reagovao, a svi su znali. Zamislite, nisu se nimalo ustručavali, a nisu bili u nekom ćošku ili mraku, već na ulazu u školu. Sam Bog je poslao nastavnika da ih rastavi", kaže Opačićeva.

Jezivi snimak vršnjačkog nasilja iz Kraljeva! VIDEO

Dodaje da je sve bilo dogovoreno, a motiv tuče je jedna devojčica, koja je iz škole "Jovan Cvijić".

"Njih dvojica su sve dogovorili, a ostala deca, zamislite, stala su u odbranu dečaka iz naše škole. Sve su snimile kamere, bilo je tu puno dece i posmatrača", kazala je Opačićeva.

Dodala je da je pretučeni dečak hitnom, i u prisustvu psihologa, prevezen u Univerzitetski klinički centar RS.

Kako se saznaje, zadobio je lakše povrede glave i u ponedjeljak je krenuo u školu.

Opačićeva kaže da je škola preduzela sve mjere u skladu sa zakonom i o svemu upoznala nadležne institucije, a svi roditelji su dali izjave policiji.

"Apelujem na roditelje da maksimalno prate svoju djecu, a ovo je jedna velika opomena za sve nas", kaže Opačićeva.

škola Ivo Andrić Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Trojica učenika nisu navršila 14 godina i prekršajno i krivično nisu odgovorni.

Svi maloljetnici su saslušani u policiji u prisustvu roditelja i organa socijalnog staranja i utvrđeno je da je tuča prethodno dogovorena.

"Protiv odgovornih maloletnika nakon kompletiranja predmeta biće podnesen zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog tuče i fizičkog napada. Protiv roditelja će biti podnesen zahtjev za pokretanje postupka zbog prekršaja propuštanje obaveze i brige o maloljetniku", navode iz PU Banjaluka.

Tuča i u učionici Tesliću

Osim ovog slučaja, dvojica učenika osmog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Tesliću u ponedeljak su zadobila lakše povrede u tuči u školskoj učionici, zbog čega su obojica lekarski zbrinuta, a o incidentu su obaveštene nadležne institucije.

Tuča je izbila po završetku velikog odmora, kada je jedan od dečaka ušao u drugo odeljenje, gde su se pokoškali i došlo je do obračuna.

Maloljetnici su u tuči zadobili povrede glave, a jednom od njih je napukao i zub. Obojica su zbrinuta u lokalnom Domu zdravlja.

Policiji je sve prijavljeno oko 10.45 iz Doma zdravlja Teslić.

"Nakon ukazane ljekarske pomoći navedena lica su puštena na kućno lečenje, dok se ljekar nije izjasnio o stepenu povreda", navode iz Policijske uprave Doboj.

Dejan Pozderović, direktor ove škole, potvrdio je da se nemili događaj desio u učionici. Škola je odreagovala u skladu s nadležnostima uz punu saradnju s policijom i roditeljima maloljetnika.

"Odmah smo reagovali i učenika koji je bio povrijeđen i koji je krvario iz nosa odveli smo u Dom zdravlja. Bila je tu i policija, obavila razgovore", kazao je Pozderović.

Sve vijesti