Đukanović: Balkanu potrebni istina i izvinjenje

Autor:

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Serža Bramerca koji boravi u posjeti Crnoj Gori. Glavna poruka Đukanovića: "Istina, izvinjenje, ili nema Evrope".

Đukanović: Balkanu potrebni istina i izvinjenje Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je u razgovoru nekoliko bitnih stvari.

Prije svega, da je Crna Gora posvećena procesuiranju onih pojedinaca koji su učestvovali u ratnim zločinima, kao i da se bez istine na Balkanu i uslova za izvinjenje ne može zamisliti evrpska budućnost.

U saopštenju sa sastanka navodi se da je Đukanović iskazao zadovoljstvo posvećenošću Međunarodnog rezidualnog mehanizma i glavnog tužioca Bramerca regionu i Crnoj Gori uz uvjerenje da će dobra saradnja biti nastavljena i unaprijeđena, što potvrđuje i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Kancelarije Mehanizma i našeg Vrhovnog državnog tužilaštva.

Uspjehu zajedničke misije, kazao je Đukanović, doprinijeće dostupnost baze podataka Međunarodnog tužilaštva domaćim tužilačkim organima, kao i program obuke koji je predviđen Memorandumom.

Đukanović je istakao da Crna Gora, iako najmanje pogođena zemlja regiona ratnim dešavanjima, odgovoran je i posvećen partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa, što potvrđuje i učešće u okviru regionalnog projekta.

Jačanje regionalne saradnje na planu procesuiranja ratnih zločina i potrage za nestalim licima, Đukanović je podvukao kao najvažnije i naglasio da je napredak regiona izvjestan jedino ako na krajnje odgovoran način, bez politizacije, i isključivo uz dimenziju humanosti zaključimo stranice iz prošlosti.

"Naše je uvjerenje da dok ne ustanovimo istinu i ne stvorimo uslove za izvinjenje, ne možemo zamisliti istinsku evropsku platformu“
, rekao je Đukanović.

Milo Đukanović, Bramerc Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

On je poručio da je Crna Gora, uz odgovornost prema Mehanizmu i Berlinskom procesu, čvrsto posvećena saradnji u pogledu otkrivanja sudbine nestalih lica i procesuiranja onih građana koji su učestvovali u ratnim zločinima, kao važnim pitanjem za našu budućnost.

Glavni tužilac Serž Bramerc ocijenio je izrazom posvećenosti Crne Gore obostrano korisnoj saradnji. Bramerc je istovremeno iskazao zabrinutost padom kvaliteta saradnje u regionu, napominjući da je Crna Gora u tom kontekstu najotvorenija i  najkooperativnija, o čemu je informisao i međunarodne partnere.

Dobra komunikacija sa našim državnim tužilaštvom, intenzivirana je u protekle dvije godine, istakao je Bramerc, a danas potpisani Memorandum, će podići saradnju u tehničkom i operativnom dijelu na kvalitativno viši nivo i poboljšati rezultate, stoji u saopštenju.

Dodatno unaprijeđena saradnja Crne Gore i Mehanizma pozitivno je prihvaćena od strane glavnih međunarodnih partnera, a zajednički rad će se povoljno odraziti na pregovaračko poglavlje 23.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim prilikama u regionu i na globalnom planu. Ukazano je na potrebu sagledavanja političkog aspekta aktuelnih procesa i prepoznavanja retrogradnih politika od strane međunarodne zajednice kako bi se spriječilo ponavljanje grešaka iz nedavne prošlosti i ostvarila evropska budućnost regiona, zaključuje se u saopštenju. 

Izvor: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Sve vijesti