Preduzimati mjere za produženje turističke sezone

Za veće učinke turističke privrede neophodno je da država i poslenici rade na eliminisanju nelojalne konkurencije i sive ekonomije, ali i preduzimanju mjera za produženje sezone, ocijenio vlasnik hotela Palata Venezia, Gani Resulbegović

Preduzimati mjere za produženje turističke sezone Foto: MONDO/Mirko Šljivančanin

On je kazao da je turistička sezona, iz njegovog ugla, bila dobra, ali da isuviše kratko traje.

Zato je potrebno preduzeti sve potrebne mjere kako bi sezona prije počela, a kasnije se završila, što bi turističkim poslenicima donijelo veće prihode”, rekao je Resulbegović za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Prema njegovim riječima, ova sezona je pokazala da se sve više mijenja struktura stranih turista, koji dolaze sa različitih tržišta što definitivno znači da Crna Gora postaje atraktivna destinacija.

Prema njegovim riječima, da bi učinci bili veći neophodno je da zajedničkim naporima država i turistički poslenici rade na eliminisanju dugogodišnjih problema nelojalne konkurencije i sive ekonomije.

Neophodno je dalje unaprjeđenje poslovnog ambijenta, kao i pojednostavljenje i skraćenje birokratskih procedura u pribavljanju dokumentacije za obavljanje turističke djelatnosti”, naveo je Resulbegović.

On je, govoreći o turističkoj privredi Ulcinja, kazao je da se ona napokon počela intenzivnije razvijati.

Turistički subjekti uviđaju da moraju dosta raditi u oblastima edukacije i primjene savremenih trendova poslovanja koji diktiraju i povećanje standarda u kvalitetu pruženih usluga. Tu su i neophodne promocije u elektronskim i drugim medijima, kao i učešća na sajmovima turizma”, smatra Resulbegović.

On je ocijenio da još mnogo toga treba uraditi u turističkoj privredi Ulcinja, jer je veoma nekoordinisana.

Osim toga, brojni su faktori koji loše utiču na turističku privredu našeg grada kao što su problem nedostatka parkinga, loša saobraćajna infrastuktura, problem sa komunalnim otpadom, buka i obustave vode tokom ljetnje sezone”, precizirao je Resulbegović.

On je, govoreći o poslovnim rezultatima hotela Palata Venezia, kazao da, uzimajući u obzirom sve ono što se uradilo da rezultati budu što bolji, i na ono što je već realizovano u sferi poslovanja zna da će rezultati biti pozitivni i u skladu sa postavljenim procjenama.

Poslovanje hotela Palata Venezia godinama ide uzlaznom putanjom, jer sebi uvijek postavljamo sve više kriterijume koje uspješno dosežemo i time utičemo na efikasnost i efektivnost poslovanja”, naveo je Resulbegović.

Hotel Palata Venezia je prvi u Ulcinju dobitnik međunarodnog sertifikata Ekološki znak Evropske unije, Eco Label.

To znači da naš hotel vodi najveću brigu o životnoj sredini na svom području kroz ekološki koncept rada, gdje štedimo energiju i vodu, brinemo o očuvanju životne sredine, radimo na promociji održivog saobraćaja, realizujemo aktivnosti na redukciji stvaranja otpada, a istovremeno i na smanjenju poslovnih troškova”, rekao je Resulbegović.

On je kazao da su prepoznati i kao prvi hotel na Balkanu koji je na svom krovu postavio posebno izgrađene boks kutije za rijetke vrste ptica, pa su Birds friendly hotel.

Hotel Palata Venezia dobila je, u okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori finansijsku podršku, kroz javni poziv, za nabavku električnog vozila i solarni sistem - toplotna pumpa.

Projekat realizuju Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo održivog razvoja i turizma i PKCG, uz donatstvo Globalnog fonda zaštite životne sredine.

Mi smo, kao društveno odgovorna kompanija, interno već razmatrali mogućnosti da individualno primjenimo i zaokružimo ovaj projekat, zato nam je javni poziv za apliciranje u okviru projekta dobrodošao”, rekao je Resulbegović.

Projekat je, kako je objasnio, umnogome pomogao jer su osim finansijske podrške od nosioca projekta dobili tehničku pomoć pri izradi procjena i analiza koje su polazište za odabir adekvatnih sistema u procesu rada, mogućnost dodatne podrške za energetski efikasno poslovanje i saradnju sa finansijskim institucijama.

Da smo individualno krenuli sa realizacijom, to ne bi rezultiralo izuzetno dobrim efektima jer smo istovremeno dobili mogućnost da realizujemo dva projekta ovakve vrste”, dodao je Resulbegović.

On je, odgovarajući na pitanje koliko podrška u okviru tog projekata, pomaže poslovnom razvoju kompanije, kazao da se ona pozitivno reflektuje na obavljanje djelatnosti.

Nabavka ekološkog električnog vozila je bila veoma važna karika za pospješivanje plasmana na tržištu, čime smo, osim što smo doprinijeli smanjenju negativnih efekata i zagađenja životne sredine, umnogome uticali na bolju konkurentnost na trzištu gdje su projekat izuzetno prihvatili naši klijenti i partneri”, rekao je Resulbegović.

Prema njegovim riječima, svaka društveno odgovorna kompanija u Crnoj Gori treba da stremi primjeni i razvoju zelenog turizma jer su njegov značaj i opravdanost ogromni.

Turizam je djelatnost koja je potpuno nezamisliva i osuđena na propast bez očuvanja životne sredine i implementacije novih trendova koji ce uticati na revitalizaciju narušenih prirodnih resursa”, zaključio je Resulbegović.