Jedite OVAKO da brže smršate

Autor:

Uopšte ne morate, i ne treba, da gladujete da biste skinuli višak kilograma. Možda je dovoljno samo da promijenite vrijeme kada jedete...

Jedite OVAKO da brže smršate Foto: Guliver/Getty images, LightFieldStudios

Kada je riječ o mršavljenju ili održavanju kilaže, većina se fokusira na vrstu hranu koju jede. I ne kažemo da to uopšte nije bitno, ali sve više stručnjaka misli da je, barem jednako važno, kada jedemo.

Naime, stručnjaci tvrde da je takozvana hrono ishrana (ne hrono dijeta), ključ za efikasno sagorevanje masti i smanjenje rizika od hroničnih bolesti. Hrono ishrana, tvrde stručnjaci, pomaže unutrašnjem satu da reguliše metabolizam, kao i spavanje.

Kada jedemo ujutru, manje su šanse da se ugojimo, ali i da se u tijelu javi neko zapaljenje ili da obolimo od dijabetesa, nego kada jedemo uveče.

Sigurno ste već čuli da treba da doručkujete kao kralj, ručate kao princ, a večerate kao prosjak, odnosno da najveći i najjači obrok pojedete ujutru, ručak da bude malo skromniji, a večera veoma lagana.

Sada i stručnjaci tvrde da ćete brže smršati ako 75 odsto kalorija koje unosite dnevno, unosite do 14 časova. Dakle, ostaje vam još 25 odsto kalorija da unesete popodne i uveče, uz unos povrća koliko želite.

Naime, naš glavni unutrašnji sat regulišu svjetlost i mrak, ali i naši "mali satovi" zavise od toga šta radimo i kada jedemo, kažu nutricionisti. 

Nutricionistkinja Hana Brej ističe da su već brojne studije dokazale da preskakanje doručka, a jedenje kasno uveče povećava rizik od gojaznosti i bolesti koje se sa tim povezuju.

"Time se i dokazuje važnost dobrog, bogatog doručka, ručka i manje odnosno laganije večere. Na taj način tijelu dozvoljavamo da svari hranu pre nego što odemo na spavanje. Inače, ako telo još uvijek vari hranu dok spavamo, ono uzima energiju od drugih važnih telesnih procesa koje obavlja tijokom odmora", ističe nutricionistkinja.

Ona navodi i rezultate studije koja je dokazala da telo troši više kalorija ujutru nego uveče kada vari isti obrok.

Dakle, eto dobrog razloga da poslušate stručnjake i jedete više ujutru, a manje popodne i uveče.

Kako bi i kada trebalo da jedete

Doručak - oko devet sati. Ugljeni hidrati obezbeđuju energiju za tijelo, tako da je najbolje da ih jedete ujutru.

Na primjer, dobro bi bilo da za doručak jedete jaja, uz malo hleba i spanaća, ili, recimo, ovsenu kašu sa orasima, bananama i semenkama po želji.

Užina - oko 11 sati. Možete da jedete voće ili recimo humus sa malo povrća.

Ručak -  oko 14, najkasnije 15 časova. Dobro bi bilo da jedete povrće, mahunarke, sa bijelim i crnim lukom koji pogoduju mikrobiomima u crevima.

Večera - oko 18 ili 19 časova. Za ovaj obrok bi trebalo da jedete namirnice bogate proteinima koje sadrže amino-kiselinu triptofan – banane, orasi, bijelo meso, riba, jaja, koji se prerađuje u melatonin i pomaže da bolje spavate.

Sve vijesti