Vučić: Nisam ponosan zbog kritika o slobodi medija

Predsednik Srbije u Davosu na debati o slobodi medija poručio da očekuje da će se stanje u Srbiji promeniti i da će za godinu-dve biti ponosan na slobodu štampe. Najavio rasvetljavanje napada na novinara Milana Jovanovića.

0
A- A A+
Vučić Foto: screesnhot/Tanjug
"
Nemamo najbolje ocene u poslednje dve godine od Reportera bez granica i Fridom hausa i uopšte nisam ponosan na to. Pitao sam Reportere bez granica na jučerašnjem sastanku da dođu u Srbiju da nam daju neophodnu podršku i eksperte, posebno u pogledu državne pomoći medijima, i siguran sam da mogu da dođem ovde za godinu - dve i da budem ponosan na slobodu štampe i govora u Srbiji, kao što sam ponosan na ekonomske reforme koje smo sproveli", rekao je Vučić.

On je rekao da je sa druge strane, ponosan na ekonomske reforme:

"Ponosan sam na ekonomske reforme, imamo suficit u budžetu, jedna smo od evropskih zemalja sa najvećim ekonmskim rastom...Ono što nismo na pravi način uradili je oblast slobode izražavanja. Imamo polarizovanu štampu i dosta problema", rekao je Vučić.

On je preneo informacije koje je prethodno čuo sa nekog skupa u Poljskoj na kojoj je rečeno da je situacija u Srbiji kritično loša i da "misle da će Srbija biti sledeća zemlja u kojoj će novinar biti ubijen".

"I to se nije dogodilo, a događalo se u nekim drugim zemljama Evropske unije", rekao je Vučić, ali je dodao da ga je potom uplašio slučaj napada na kuću novinara iz Grocke Milana Jovanovića.

"Navešću primer - jedan muškarac radio je za novine za koje ja nikad nisam čuo i njegova garaža napadnuta, pa se vatra popela do prvog sprata. Nisam mogao da poverujem da će se to dogoditi u mojoj zemlji...Uhapsili smo muškarca koji je to naredio i muškarca i ženu koji su to uradili, ali još nismo nalogodavca. Mislimo da znamo ko je on i očekujemo da finaliziramo taj slučaj za nedelju ili deset dana", rekao je Vučić i dodao:

"Počeo sam da budem uplašen i oprezan, i zato moramo da završimo ovaj slučaj".

Naglasio je i da neće kritikovati opoziciju "koja novinarke naziva kurvama".

"Govoriću o nama",rekao je Vučić.

Novinar Milan Jovanović: Upali su mi u stan

Sve vijesti