Google strogo kažnjen zbog nepoštovanja korisnika

Autor:

Google kompanija dobila je kazna od 50 miliona eura u Francuskoj zbog propusta u zaštiti podataka po novim GDPR standardima.

Google strogo kažnjen zbog nepoštovanja korisnika Foto: MONDO portal/Marko Čavić

Francuska agencija za zaštitu lišnih podataka osudila je amerišku internet kompaniju Google na rekordnu kaznu u iznosu od 50 miliona eura zbog propusta u zaštiti ličnih podataka njenih korisnika, saopštila je ta agencija. Državna komisija za zaštitu podataka saopštila je da je tužila američkog internet giganta zbog "nedostatka transparentnosti, neadekvatnih informacija i valjane saglasnosti u vezi s personalizacijom oglasa za korisnike", prenosi AP.

Pročitajte i ovo: Google najzad u Maps dodao traženu opciju

Kako se navodi, to je prvo regulatorno tijelo koje je sankcionisalo veliku međunarodnu internet platformu na osnovu novog evropskog propisa o zaštiti ličnih podataka, koji je stupio na snagu 25. maja prošle godine (GDPR). Taj novi propis omogućava određivanje kazne u vrijednosti od četiri odsto godišnjeg saobraćaja na svjetskom nivou za nepoštovanje obaveze zaštite ličnih podataka evropskih građana.

Pogledajte MONDO galeriju iz Pariza:

Kako je saopštila Komisija, korisnici Google-a "nisu bili dovoljno informisani" o tome na kakva pravila pristaju, prilikom prikupljana podataka kompanije za ciljano reklamiranje. Navodi se da korisnici nekada moraju da preduzmu pet ili šest koraka, kako bi otkrili kako ili za šta se njihovi podaci koriste, kao i da je Google-ovo objašnjenje korišćenja podataka korisnika opisano na "previše opšt i nejasan način".

Odluka o kazni donijeta je nakon dvije odvojene tužbe, koje su protiv Google kompanije pokrenula udruženja za zaštitu korisnika interneta - "Kvadratura mreže" (Francuska) i "Ne tiče te se", čiji je osnivač austrijski aktivista za zašitu podataka Maks Šrems.


Sve vijesti