"Raspad NATO-a bi bio pozitivan za cijeli svijet"

Autor:

Profesor politikologije Gradskog univerziteta u Hongkongu Džozef Čeng smatra da bi potencijalni izlaz SAD iz NATO-a i mogući raspad Alijanse bio nešto pozitivno, ne samo za Evropu već i za cijeli svijet.

0
A- A A+
fruška gora, tv toranj, nato, bombardovanje Foto: Mondo/ Goran Sivački

Čeng kaže da više nema razloga za postojanje NATO-a, jer taj vojni blok više ne služi kao odbrana od nepostojećeg SSSR-a, već se koristi za vođenje agresivnih ratova širom svijeta.

"Smatram da su od predsjedničkog mandata Bila Klintona SAD počele vrlo grubo da krše sporazume koje su postigli predsjednici Mihail Gorbačov i Ronald Regan što se tiče sporazuma o neširenju NATO-a i dalje trke u naoružanju", rekao je Čeng za "Sputnjik".

 Komentarišući navode da je američki predsednik Donald Tramp mnogo puta izražavao želju da Amerika napusti NATO, Čeng je rekao da je Tramp prije svega biznismen, pa vjeruje da je nedopustivo što su donedavno samo četiri članice u budžet Alijanse uplaćivale dogovorenih dva odsto svog BDP-a - Velika Britanija, Poljska, Grčka i Estonija.

Govoreći o tome da li je Evropi važno i potrebno da SAD ostanu u Alijansi, Čeng ocenjuje da mnogo pokazatelja ide u prilog tvrdnji da Evropa postaje sve nezavisnija.

"U praksi postoji mnogo prirodnija međuzavisnost i povezanost Rusije i Evrope nego Evrope i SAD, posebno iz komercijalne i ekonomske perspektive. Na primer, sankcije protiv Irana će Evropu koštati desetine milijardi dolara", rekao je Čeng.

On je ocijenio da izlazak SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma nije imao pravne osnove i situacija nakon američkog povlačenja otvorila je brojna pitanja za izraelsku spoljnu politiku.

"Još 2007. godine američki obavještajci su javili da Iran ne pravi nuklearno oružje, a to su potvrdili i pripadnici Mosada 2011. i 2012. godine. Politika uvođenja sankcija koja Evropi i ostatku svijeta donosi samo štetu i gubitke je loša i nadam se da će Trampova spoljna politika ubuduće biti razumnija", rekao je Čeng.

Sve vijesti