Veliko zagađenje: Komšije se guše, zatvorene škole

Autor:

U Makedoniji je ogromna zagađenost vazduha zbog koje su preduzete određene mjere.

0
A- A A+
fabrika zagađenje proizvodnja ekologija vazduh smog fabrike industrija industrije Foto: Mondo/Goran Sivački

Vlada Makedonije danas je odlučila da zbog visokog zagađenja vazduha produži školski raspust u osnovnim i srednjim školama za dva dana.

Posljednja dva, tri dana zagađenost vazduha u većim makedonskim gradovima i nekoliko puta je iznad dozvoljenih granica, a u Skoplju su danas uvedeni besplatan gradski prevoz i     dvostruko skuplje cijene parkiranja u centru, kao mjere za smanjenje zagađenja.

Evo šta nam "radi" zagađen vazduh   

Zamenik ministra obrazovanja Makedonije Petar Atanasov medijima je izjavio da je zimski školski odmor produžen zaključno sa utorkom 22. januara i da važi za sve državne i privatne osnovne i srednje škole.

Sarajevo danas bilo najzagađeniji grad na svijetu!

Kako je istakao, ta hitna mjera je donijeta da bi se skratilo vrijeme izlaganje djece zagađenom vazduhu i tako zaštitilo njihovo zdravlje.

Prilikom odluke da zimski odmor produži dva dana vlast se rukovodila vremenskom prognozom, ali je u slučaju da se zagađenost vazduha ne smanji moguće je i da bude i dodatno produžen.

"Vlada Makedonije, a prije svega ministarstva za životnu sredinu i za zdravstvo narednih par dana pratiće situaciju i na osnovu toga u koordinaciji sa Ministarstvom prosvete biće odlučeno o eventualnom daljem produžavanju zimskog odmora", rekao je Atanasov.

Sve vijesti