Kako da se brzo razbudite

Autor:

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se ubrzo nakon buđenja i razbudite.

Kako da se brzo razbudite Foto: Guliver/Getty images, Milkos

Svima nam je poznat osjećaj: ustanemo iz kreveta (jer moramo), a toliko nam se spava da ne vidimo ništa pred sobom. A ponekad ne možemo ni da ustanemo...

"Postoji nekoliko razloga za to, ali uglavnom je razlog taj što se probudite usred ciklusa sna", kaže klinički psiholog i stručnjak za san dr Majkl Brijus. Drugim riječima, ako ste u dubokoj fazi sna i probudite se, bićete jako pospani.

Stručnjak za san dr Martin Rid kaže da efekti pospanosti mogu da traju do sat vremena nakon buđenja.

Nema razloga da vas to brine, nemate nikakav problem, ali evo nekoliko savjeta koji mogu da vam pomognu da se brže razbudite.

Smanjite vrijeme spavanja za 15 minuta

Ako ostajete duže u krevetu, pospanost i ošamućenost će biti gori. Da biste se što prije razbudili, važno je da istrenirate sebe da ustajete ranije nego što biste inače, i da odmah započnete svoju jutarnju rutinu.

Ne morate da se budite previše rano – dr Brijus kaže da je dovoljno da svakog dana ustanete za po 15 minuta ranije. Trenirajte sebe tako i ustajte za po 15 minuta ranije sve dok ne počnete da ustajete "normalno", tj. bez te jutarnje ošamućenosti.

Meditirajte ujutro

"Meditiranje ujutro može da bude sjajan način da započnete dan a da se ne osećate 'maglovito'", kaže terapeut i stručnjak za meditaciju En Svenson.

Istraživanja pokazuju da meditacija poboljšava koncentraciju i kognitivne funkcije, što je sjajno rešenje za ovo stanje jutarnje pospanosti koje nazivaju i inercija sna.

Ako vam je problem da se ujutro izvučete iz kreveta, Svensonova savjetuje da jednostavno sjednete na krevet i da desetominutna meditacija bude prva stvar koju ćete uraditi tokom dana.

Jutarnja šetnja

Lagana fizička aktivnost poput šetnje može da bude od pomoći u razbuđivanju.

"Jutanja šetnja neće samo pomoći da se razbudite i da ne budete više ošamućeni, već će i izloženost dnevnom svjetlu ojačati ciklus spavanja i buđenja", kaže dr Rid.

Popijte čašu vode

Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite je da popijete čašu vode čim se probudite.

"Kada se probudite, velike su šanse da ste blago dehidrirani, zbog činjenice da cijele noći niste pili vodu", kaže dr Vejn Entoni. "Velika čaša vode će rehidrirati organizam i 'oživeti ga', pomažući vam da se brže razbudite".

Popijte kafu

To vjerovatno nije nikakvo iznenađenje – dr Rid kaže da šolja kafe ujutru zaista može da vam pomogne da se brže razbudite i da "dođete sebi".

Štaviše, studija sprovedena 2016. godine je pokazala da je kofein najbolji lijek za takozvanu inerciju sna, a najbolje efekte daje u kombinaciji sa izloženošću dnevnom svjetlu.

Pronađite ono što vam odgovara i neka to bude vaša rutina

Inercija sna na svakoga utiče različito. Dr Ričard Honeker kaže da je zato važno da pronađete jednu "stvar" koja vama pomaže – da se istegnete čim ustanete iz kreveta, da se umijete hladnom vodom, da se istuširate... Sve dok radite nešto što vam neće narušiti zdravlje, a pomoći će vam da se brže razbudite – samo naprijed.

Sve vijesti