Pekić prvi do krsta u Baru, plivao i trogodišnji Pavle!

Tradicija bogojavljanskog plivanja za Časni krst nastavljena je u Baru i ove godine i to uz rekordan broj učesnika među kojima je bilo i predškolske djece!

Pekić prvi do krsta u Baru, plivao i trogodišnji Pavle! Foto: MONDO/Mladen Stojović

Kao i prije deset godina na gradskoj plaži ispred Dvorca kralja Nikole do Časnog krsta doplivao je prvi 28-godišnji Tomo Pekić, pomoćni trener u ŽOK Galeb.

Plivao sam prije 10 godina kada sam takođe prvi stigao do Časnog krsta. Želio sam da obilježim deceniju od kada sa 18 godina prvi stigao do Časnog krsta i imao čast da ponovo prvi stignem”,rekao je Pekić.

Bogojavljansko plivanje za Časni krst ove godine je okupilo rekordan broj učesnika – preko 60 među kojima je najmlađi bio trogodišnji Pavle Dević. Najmlađa učesnica bila je sedmogodišnja Petra Čarmak, a Bogojavljansko kupanje ni ove zime nije preskočio 69-godišnji Milo Dragović.

Paroh barski Protojerej-stavrofor Slobodan Zeković poklonio je ovogodišnjem pobjedniku Tomu  Pekiću srebreni krst Svetog Jovana Vladimira, repliku krsta koji se iznosi na vrh Rumije, a do narednog Bogojavljanskog plivanja kod Pekića će za blagoslov biti ikona Presvete Bogorodice i Krst koji je izvadio iz mora, na blagoslov njemu i njegovoj porodici.

Najmlađi učesnik Pavle Dević dobio je na poklon ikonu Presvete Trojice

Ako Bog da svake godine biće sve više plivača. Divan prznik, velika radost, velika blagodat. Želim da se zahvalim svima koji su došli posebno hrabrim koji su plivali. Svima želim srećan i blagosloven praznik, da blagodar Božija koja se obilno izlila na današnji dan na cijelu Vaseljenu na svu tvorevinu Božiju da nas uvjek krijepi u svakom dobrom djelu, miru i slozi bratskoj“, poručio je nakon plivanja za Časni krst Protojerej-stavrofor Slobodan Zeković.

Časni krst je iz čamca, na 33 metara od obale, simbolično prema broju godina Isusa Hrista prije vaskrsnuća, u more bacio otac Ljubo Jovanović.

Pravoslavna crkvena opština Bar organizuje plivanje za Bogojavljenski krst od 2007. godine.

FOTOGALERIJA:

Sve vijesti