Albanci u Preševu spremali napad na vojnu bazu?

Autor:

Sakriveno oružje za koje se vjeruje da je pripadalo albanskim teroristima i da je bilo namijenjeno novim napadima, pronađeno je zakopano u jednom podrumu na području opštine Preševo, pišu danas "Večernje novosti".

0
A- A A+
nikinci, lazar 3, oklopno vozilo, vojska srbije Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula


Prema saznanjima lista, oružje je otkriveno u selu Depce, gdje se tokom oružane pobune na jugu centralne Srbije nalazilo jedno od uporišta tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, kojim je komandovao Redžep Aliju, zvani komandant Redža.

Pronađene su dvije automatske puške - "tompson" i PPS-43, jedna kineska i jedna domaća poluautomatska puška i dvije ručne bombe kineske proizvodnje koje su poslate na vještačenje.

Naoružanje je bilo u dobrom stanju i moglo se koristiti, a bilo je zakopano u podrumu napuštene urušene kamene kuće čiji je krov izgorio u požaru.

Pažnju operativaca privukla je činjenica da se ova kuća nalazi u blizini vojne baze Pečeno brdo i da pripadnici Vojske Srbije u ovoj oblasti redovno patroliraju, pa se sumnja da je postojala namjera da srpski vojnici budu meta napada. U blizini je i administrativna linija što omogućava da se u kratkom periodu eventualni teroristi prebace sa KiM na područje sela Depce i obrnuto.

Pretpostavlja se da je otkriveno oružje dio naoružanja pripadnika OVMBP koje je korišćeno tokom sukoba između 1999. i 2001. Pobuna je ugušena 2001.kada su srpske snage ušle u kopnenu zonu bezbjednosti i razoružale teroriste.Nakon toga, manji dio oružja koje su koristili teroristi predat je drzavnim organima dok je ostatak arsenala prebačen na KiM ili je sakriven na jugu centralne Srbije.

Sve vijesti