• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća prijetnja globalnom zdravlju (VIDEO)

Autor mondo.me

Pogađate? LJUDI!

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poručuje da je oklijevanje u vezi sa vakcinama, odnosno odbijanje vakcinacije koja je dostupna, jedna od glavnih prijetnji globalnom zdravlju u 2019. godini.

Vakcinacija godišnje spriječi između dva i tri miliona smrtnih slučajeva, a procjene kažu da bi taj broj mogao da bude i veći, kad ne bi bilo protivnika vakcinacije koji su doveli do toga da se sve više ljudi koleba kad treba da primi vakcinu.

10 globalnih zdravstvenih prijetnji za 2019:

Svake godine SZO procjenjuje 10 najvećih globalnih zdravstvenih prijetnji a ta ovu godinu to su: zagađenje vazduha i klimatske promjene, nezarazne bolesti (kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, rak), globalna pandemija gripa, ranjiva okruženja (ratovi, siromaštvo, nedostupna zdravstvena nega), antimikrobna rezistencija (bakterije, virusi i gljivice postaju sve otporniji na lekove), ebola i drugi visokorizični patogeni, slaba primarna zdravstvena njega, pad procenata vakcinisanih u opštoj populaciji, denga groznica koju prenose komarci i HIV.

Kad bi se povećao procenat vakcinisanih osoba u opštoj populaciji, godišnje bi bilo spriječeno još milion i po smrtnih slučajeva, poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi "Dejli mejl".

Osnovni razlozi zbog kojih opada broj vakcinisanih u opštoj populaciji su ravnodušnost, ali i nedostatak povjerenja u zdravstvene službe. U Americi oni koji odbijaju da se vakcinišu i da vakcinišu djecu, pozivaju se i na razloge vjerske prirode, ali i na pogrešnu teoriju, koju je nauka opovrgla, da postoji povezanost između vakcinacije i slučajeva autizma.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je manji procenat vakcinisanih osoba u svijetu doveo do ponovnog javljanja bolesti koje su se smatrale iskorijenjenim u zemljama u kojima je vakcinacija dostupna, kao što su dječja paraliza ili male boginje.

U svijetu se bilježi porast slučajeva boginja od 30 odsto, pa iako su razlozi složeni i nisu direktna posledica isključivo neodlučnosti u vezi sa vakcinacijom, svakako je da i izbjegavanje vakcinisanja doprinosi ovakvoj statistici, poručuju iz SZO.

How do vaccines work? - Kelwalin Dhanasarnsombut
Izvor: YouTube/TED-Ed

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE