Turci iznevjerili očekivanja u Gornjem Ibru

Autor:

Turska firma “Montenegro vud sandžakli mobilia” nije ispunila stavke iz ugovora o kupovini djelova Gornjeg Ibra.

Turci iznevjerili očekivanja u Gornjem Ibru Foto: Mondo/Goran Sivački

Nekadašnji predsjednik Savjeta za privatizaciju Branko Vujović smatra da su se stvorili uslovi za raskid ugovora sa turskom firmom “Montenegro vud sandžakli mobilia” koja je kupila i zakupila djelove nekadašnjeg Gornjeg Ibra.

Vujović je bio na čelu Savjeta za privatizaciju 2015. godine kada je u ime Vlade zaključio ugovor sa ovom turskom firmom.

On je za Pobjedu objasnio da se turska firma “Montenegro vud sandžakli mobilia” ugovorom o prodaji lamelirnice i zakupu prostora nekadašnjeg pogona za proizvodnju panel ploče  obavezala da uloži određeni iznos sredstava u modernizaciju proizvodnje i da zaposli značajan dio radnika.

Budući da to nije uradila u periodu na koji se obavezala, stvoreni su uslovi za raskid ugovora”, rekao je Vujović za Pobjedu.

On smatra da je neophodno angažovanje nezavisnog revizora koji bi utvrdio činjenično stanje na terenu i predložio mjere u skladu sa ugovorom.

Pobjeda podsjeća da se “Montenegro vud sandžakli mobilia” prema ugovoru za pogon panela, koji važi sedam godina, obavezala da obnovi proizvodnju bukovog i jelovog furnira.

Kompletna proizvodnja trebalo je da ide u izvoz, navodi podgorički dnevnik i dodaje da iako je obećano da će se i u tom pogonu otvoriti više radnih mjesta, ukupno je zaposleno 12 radnika.

Kompletan furnir koji je proizveden izvozili su u matičnu firmu u Turskoj. Situacija sa lamelirnicom, u kojoj je trebalo da se prizvode stilice, još je gora, piše Pobjeda.

Pobjeda podsjeća da je prema ugovoru bilo predviđeno da turska kompanija investira u modernizaciju pogona, tehnologiju i novu opremu više od 4.500.000 eura i da u naredne tri godine (do 2018) zaposli 159 radnika, od čega u prvoj godini 49.

Fabrika, međutim, nije puštena u rad, u objekat i novu tehnologiju nije investiran obećani iznos i nije zaposlen niti jedan radnik.

Proizvodnja u pogonu panela stopirana je krajem prošle godine, a deset radnika koliko je zaposleno poslato je na prinudni odmor do daljnjeg, bez objašnjenja.

U firmi su angažovani samo stražari a menadžment kompanije nije se oglašavao tim povodom, navodi Pobjeda.

Protest radnika bivših rožajskih preduzeća

Tagovi:
Sve vijesti