Tramp će uskoro ponovo videti Kima

Autor:

Američki predsednik Donald Tramp krajem februara će se sastati sa predsednikom Severne Koreje Kimom Džongo Unom, kako bi pokušao da ga privoli da odustane od nuklearnog programa, saopšteno je danas iz Bele kuće.

0
A- A A+
pompeo,koreja,čo Foto: Beta/AP Photo/Carolyn Kaster

To je dogovoreno na današnjem sastanku Trampa i Kima Jonga Čola, najbližeg saradnika severnokorejskog vođe i glavnog pregovarača Severne Koreje o nuklearnom naoružanju, preneo je AP.

Sanders je na konferenciji za medije u Beloj kući rekla da je sastanak bio produktivan i da je dogovoreno da SAD i Severna Koreja nastave dijalog, s nadom da će Pjongjang na kraju odustati od razvoja nuklearnog oružja.

ISTORIJSKI SUSRET! Rukovali se Tramp i Kim (VIDEO)

Sjedinjene Države će nastaviti da vrše pritisak i da produžavaju sankcije Severnoj Koreji sve dok ne vidimo njenu potpunu denuklearizaciju, kazala je Sanders.

Ona je istakla da je Severna Koreja poslala dobru poruku oslobađanjem talaca i nekim drugim odlukama.

Zbog toga ćemo nastaviti da razgovaramo i predsednik se unapred raduje narednom sastanku sa Kimom Džongom Unom, kazala je Sanders.

U maju prošle godine Severna Koreja je oslobodila trojicu Amerikanaca, nakon sastanka koji je državni sekretatr Majk Pompeo imao sa predsednikom Severne Koreje u Pjongjangu.

To je dovelo do prvog susreta Trampa i Kima Džonga Una u junu prošle godine u Singapuru, ali se ocenjuje da posle toga nije ostvaren veliki napredak u denuklearizaciji Koreje, a nagoveštaj novog susreta bila su pisma koja su početkom godine jedan drugom poslali čelnici SAD i Severne Koreje.

Sve vijesti