Erdogan: Revidirati Dejton!

Autor:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Dejtonski mirovni sporazum obavezno treba revidirati, javlja Anadolija.

1
A- A A+

erdogan Foto: Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel


"Vrlo je jasno da Dejtonski sporazum nije donio rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Turski predsjednik je kazao kako „narodi u BiH jedni druge treba da gledaju očima mira, a mi im u tome pomažemo“. Naglasio je da Turska poštuje izbornu volju građana BiH i značaj zajedništva svih naroda u toj zemlji.

Kolinda Grabar Kitarović je rekla da je stabilnost BiH od strateške važnosti.

„Nijedna država nije zainteresovana za suverenitet i teritorijalnu cjelovitost BiH kao Hrvatska“, rekla je hrvatska predsjednica i dodala da je „stabilna BiH nemoguća bez saradnje između Hrvata i Bošnjaka“.

Turski predsjednik je govorio i o trilaterali Turska—BiH—Hrvatska i kazao kako će o ovoj trilaterali moći detaljnije da se govori nakon što bude formirana vlast u BiH.

Erdogan: Alija me zadužio da brinem o BiH

Erdogan je i juče dao izjavu o BiH u kojoj je naveo da ga je Alija Izetbegović zadužio da brine o BiH.

"Alija me zadužio da brinem o Bosni, Turska brine o napretku čitavog regiona, podižemo spomenike naše zajedničke istorije u BiH, u Makedoniji, u regiji", izjavio je predsednik Turske.

Sve vijesti