"Vlast u Crnoj Gori se plašila referenduma o NATO-u"

Autor:

U intervjuu za beogradske listove uoči svoje posjete Srbiji Putin je rekao da Rusija poštuje stav Srbije o vojnoj neutralnosti, a da je Crna Gora uvučena u NATO.

0
A- A A+
putin Foto: Tanjug/Sergei Chirikov/Pool Photo via APU intervjuu za beogradske listove Politika i Večernje novosti od srijede uoči svoje posjete Srbiji Putin je rekao da se vlast u Crnoj Gori uplašila da raspiše referendum o ulasku naše zemlje u NATO.

“Kada pričamo o situaciji na Balkanu, ozbiljan destabilizujući faktor ovdje predstavlja politika SAD i određenih zapadnih zemalja, usmjerena na učvršćivanje njihove dominacije u regionu. Još 1999. godine snage NATO su bez sankcije UN-a dva i po mjeseca bombardovale Jugoslaviju, pa nasilnički odvojile Autonomnu Pokrajinu Kosovo. A 2008. godine Vašington i njegovi saveznici su podržali nelegitimno proglašenje kosovske nezavisnosti. Godine 2017, uprkos stavu polovine stanovništva, u NATO je bila uvučena Crna Gora. Uplašili su se referenduma po tom pitanju, i kao rezultat, zemlja prolazi kroz period političke nestabilnosti”,rekao je Putin.

Putin o Crnoj Gori: Nekad bratski narod, a sad...

On je rekao da Rusija smatra da je kurs proširenja NATO nasleđe "hladnog rata" i da je to pogrešna strategija. Ukazao je da Alijansa danas pokušava da pojača svoje prisustvo na Balkanu, ali da time samo obnavlja liniju podjele na evropskom kontinentu.Putin je rekao da Rusija na Balkanu ima mnogo prijatelja, ali da je Srbija strateški partner i dodao da Rusija već mnogo godina pomaže jačanju odbrambenih sposobnosti Srbije, da isporučuje naoružanje i vojnu tehniku i pruža pomoć u njihovoj popravci i modernizaciji kao i da će dalje razvijati vojno-tehničku saradnju.

Sve vijesti