Putin će se u Beogradu voziti u "bunkeru na točkovima"

Autor:

Zajedno sa predsjednikom Rusije stiže i njegov predsjednički automobil

2
A- A A+
putin, limuzina, automobil, aurus Foto: YouTube/screenshot/Ruptly

Predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetiće u četvrtak Beograd, a pretpostavlja se da će sa njim stići i nova limuzina "aurus", kojom će se ruski predsjednik provozati srpskom prijestonicom.

  Prema protokolu, predsjednikov automobil se ponekad dostavlja vozom, a češće, iz bezbjednosnih i operativnih razloga, teretnim avionom, piše Sputnjik. Vozila namijenjena ruskoj delegaciji dopremaju se ranije drugim letom i prate Putina tokom posjeta inostranstvu.

"Aurus", novi automobil ruskog predsjednika, prvi put je predstavljen javnosti na inauguraciji Vladimira Putina u maju prošle godine, a prvi put je u inostranstvu provozan u ljeto iste godine, u glavnom gradu Finske, gdje se ruski lider sastao sa svojim američkim kolegom.

Inače, američki novinari su istakli da je rusko predsjedničko vozilo superiornije od onog u kome se vozi predsjednik SAD-a.

Naziv brenda se sastoji iz dvije riječi: aurum (lat. zlato) i Rus kao Rusija. U centru logoa je štit, a u njegovom gornjem dijelu se nalazi zvijezda vodilja.

Tehničke karakteristike se uglavnom drže u tajnosti, ali zapadni mediji su naveli da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i opisali da je to "pravi bunker na točkovima".

Eksperti ističu da je specijalni "aurus" jedna od najzaštićenijih i najsigurnijih limuzina na svijetu.

Spolja podsjeća na sovjetski ZIS-110 iz druge polovine četrdesetih godina prošlog vijeka, koji je pravljen za sovjetsko rukovodstvo, navodi Sputnjik.

Sve vijesti