Proširena istraga: Asadovi saradnici htjeli u Skupštinu

Autor:

Specijalno državno tužilaštvo je proširilo istragu u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine i identifikovalo osam stranih državljana koji su nasilno pokušali da uđu u Skupštinu.

0
A- A A+
Skupština Crne Gore Foto: MONDO/Predrag VujićOvi strani državljani važe za bliske saradnike bivšeg operativca američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džozefa Asada koji je odbio da svjedoči u slučaju pokušaja terorizma.

Ništa od izručenja Asada Crnoj Gori

Prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, Asad je nekoliko puta od kraja ljeta do 16. oktobra 2016. dolazio u Crnu Goru i koordinirao je ekipom stručnjaka koje je angažovao.

"Specijalno državno tužilaštvo obavještava da je ispitujući djelovanje kriminalne organizacije čiji pripadnici su izvršili krivično djelo terorizam u pokušaju, u vezi sa krivično pravnim događajem pokušaja nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore za vrijeme parlamentarnih izbora u oktobru 2016.godine, identifikovalo još osam lica pripadnika iste kriminalne organizacije",saopšteno je iz Tužilaštva.

Lavrov: Ma kakav državni udar u Crnoj Gori


Dalje se navodi da je u skladu sa prikupljenim dokazima donijeta naredba o proširenju istrage protiv stranih državljana L.C., J.J.D.P, R.S.R., J.M., Y.F., M.C., R.K.Y.A.B. i R.K.Y.A.zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina, lideri Demokratskog fronta DF Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF, dok se postupak protiv prevodioca DF Ananija Nikića vodi posebno.

Sve vijesti