Čokolada bolja od sirupa za kašalj

Autor:

Doktor tvrdi da je čokolada bolji lijek za kašalj od sirupa, a evo i koje su još alternative među domaćim ljekovima.

Čokolada bolja od sirupa za kašalj Foto: Guliver/Getty Images/vadimguzhva

Ako vas grlo muči i kašljete, možda je bolje da pojedete malo čokolade nego da posegnete za sirupom za kašalj. Barem tako kaže dr Alin Moris, profesor kardiovaskularnog zdravlja na Univerzitetu Hal, koji tvrdi da čokolada umiruje kašalj i respiratorne probleme bolje nego standardni lijekovi.

On dodaje da je ova njegova tvrdnja potkrepljena i dokazima studija, koje su dokazale da je ovaj slatki lijek koji sadrži kako najefikasniji lijek za kašalj.

I ranije sprovedena studija Imperijal koledža u Londonu pokazala je da kakao liječi kašalj bolje od sirupa.

Naime, profesor Moris tvrdi da čokolada smanjuje učestalost kašlja i već nakon 48 sati vam pomaže da se naspavate, odnosno da vas kašalj ne budi noću.

"Postoje dva moguća razloga zašto je čokolada dobra za bolove u grlu i kašalj", kaže dr Sara Džervis. "Prvi je da, poput meda, formira ljepljivi sloj u grlu štiteći završetke nerava koji se iritiraju kada imate prehladu i mogu da budu okidač za kašalj. Drugi je to što kakao sadrži alkaloidne supstance teobromine, koji ublažavaju kašalj", objašnjava ona.

Profesor Moris tvrdi da čokolada ima još bolje efekte.

"Siguran sam da ima i neka farmakološka dejstva, da ima neki zaštitini uticaj na završetke nerava u grlu".

Međutim, ono što bi trebalo da znate je da ispijanje tople čokolade nema iste efekte, jer u tom slučaju kakao nije dovoljno dugo u kontaktu sa grlom, da bi oformio zaštitni sloj. Zato je najbolje da sisate komad tamne čokolade, koja sadrži i više kakaa.

Evo i još nekih prirodnih alternativa koje mogu da pomognu u liječenju kašlja.

Grgutanje slane vode

Slana voda pomaže da se u ustima napravi alkalno okruženje, čineći ih manje kiselim i time manje sklonim nezdravim bakterijama. Takođe, pomaže u ublažavanju zapaljenja u desnima i grlu, a so pomaže i da se ispere infekcija, ubrzavajući i lečenje.

Rastvorite pola kašičice soli u čaši mlake vode i grgućite.

Biljni čajevi

Biljni čajevi, poput onih od kamilice, zelenog čaja, žalfije, karanfilića... mogu da ublaže kašalj i bol u grlu.

Čaj od sveže kurkume (ne mlevenog začina) ima sjajna antizapaljenska dejstva.

Hladne tečnosti

Kada ste bolesni, važno je da hidrirate tijelo kako bi virus što prije "izašao", a tako će se prije i sekret razrijediti pa ćete ga brže izbaciti.

Konzumiranje hladnih napitaka, pa čak i sisanje kockice leda ublažava peckanje u grlu, bol i smanjuje upalu.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima brojna svojstva, uključujući i antibakterijsko, što pomaže u borbi protiv infekcije. Nema baš sjajan ukus, pa je najbolje da ga pomiješate sa vodom, grgućete i progutate – ili ispljunete, ako vam je gadan ukus.

Sve vijesti