Male stvari koje uništavaju povjerenje u vezi

Autor:

Možda čak ni ne shvatate da imate ove navike kojima postepeno uništavate povjerenje u svojoj vezi... Prepoznajte ih i ispravite, prije nego što bude kasno!

Male stvari koje uništavaju povjerenje u vezi Foto: Guliver/Getty images, grinvalds

Ovdje nije riječ o velikim problemima koji mogu da unište vezu gotovo preko noći, već o malim greškama kojih ponekad nismo ni svjesni, a koji polako oštećuju vezu.

"Uništavanje povjerenja u vezi nekad može da bude dramatično, poput razotkrivanja afere", kaže stručnjak za veze Džonatan Benet. "Ipak, u većini slučajeva, povjerenje među partnerima se polako smanjuje, zbog serije malih grešaka".

Pošto je riječ o malim greškama, nekad ih je teško i uočiti, a evo koje su neke od njih.

Pričate partneru iza leđa

Zdravo je da imate prijatelja ili člana porodice sa kojim možete da razgovarate o svemu, kome možete da se povjerite ako imate problema u vezi. Ali, nemojte to konstantno da radite, a ponajmanje da otkrivate one baš intimne detalje, niti da pričate partneru iza leđa.

"Jedna je stvar kada tražite podršku od prijatelja. Problematično je kada sa drugima počnete da dijelite sve detalje iz veze", upozorava Benet.

Ne samo što će partner za to u nekom trenutku saznati, na ovaj ili na onaj način, već to zaista može da naruši povjerenje među vama. Ako imate problem, najbolje je da razgovarate direktno sa partnerom, umjesto da miješate neku treću osobu.

Ostavljate svađe nerješene

Ukoliko morate da prekinete raspravu da malo razbistrite glavu, to je OK. Ponekad, kada se čini da rasprava ne vodi ničemu, i bolje je uraditi tako, pa da kasnije, kada oboje malo ohladite glavu, opet popričate o tome.

Ali, nikada ne treba da u raspravi ostavite jedno drugo na cjedilu. "Nerješeni konflikt vodi do ogorčenja, straha, manjka povjerenja", kaže psiholog dr Džošua Klapov.

Umjesto toga, izaberite vrijeme i mjesto i završite razgovor, a prije toga recite partneru da vam treba malo vremena, umjesto da se okrenete i odete u pola njegove rečenice. Tako nijedno od vas neće imati osjećaj da njegova osjećanja nisu važna.

Brzopleto donosite zaključke

Ponekad donesete zaključak na brzinu i ispostavi se da ste bili u pravu. U drugim slučajevima, pretpostavljanje najgoreg moguće scenarija vremenom narušava povjerenje u vezi i stvara probleme kojih nije bilo.

Na primjer, recimo da vaš partner krije svoj telefon. Lako biste pomislili da se sa nekim čuje iza vaših leđa, pa čak i da vas vara.

"I neće proći dugo vremena prije nego što započnete raspravu o misterioznoj osobi", kaže terapeut za parove Kristofe Delani.

Ali, šta ako to nije slučaj i donijeli ste pogrešan zaključak? Šta ako šalje poruku mami? Ili čita vijesti o nekoj "sramotnoj" temi? Ili gleda listu restorana planirajući da vas iznenadi izlaskom?

Poenta je da, u zdravoj vezi morate da imate povjerenja u partnera i da pretpostavljate da je sve u redu, i da razgovarate, ako se ponekad osjećate nesigurno.

"Ako vam je nešto na umu, budite otvoreni prema partneru, razgovarajte", savjetuje terapeut.

Pomno pratite bivšeg ili bivšu na društvenim mrežama

Nema ništa loše u tome što ste prijatelji sa bivšim ili bivšom, ako vaš partner zna za to i ne smeta mu. Sa druge strane, ako lajkujete baš svaku fotku bivše ljubavi ili im šaljete poruke, to može da zasmeta u vezi.

"Time pokazujete partneru da vam je još uvjek na neki način stalo do te osobe. Ako želite pravo povjerenje u vezi, morate da zaboravite na prošle romantične veze", kaže Benet.

Puštate emocije da se nagomilaju

Možda vam se čini da je sjajno biti u vezi gdje se nikada, baš nikada ne svađate. Ali ta navika može više da naškodi vašoj vezi nego što vam se čini.

"To uništava intimnu vezu između vas dvoje", kaže dr Klapov, dodajući da time čak možete partneru da poručite i da vam nije stalo do veze.

Mnogo je bolje da nađete vremena da razgovarate o onome što vas muči, brine, pa čak i da se svađate ponekad, nego da puštate da se emocije gomilaju u vama.

Njuškate

Nije bitno da li tek na brzinu bacite pogled na njegovu poruku, pročitate i-mejl ili zavlačite ruku u džep njegovih pantalona, njuškanje nije način da saznate više informacija o partneru.

"Ljudi su generalno radoznali i traže način da saznaju ono što ne znaju. Koliko god se to činilo bezopasnim, može da naruši povjerenje u vezi", kaže Samanta Morison.

Ako vam se čini da partner skriva nešto od vas, ali to ne utiče na vašu vezu, možda je najbolje da pustite.

"Nevjerovatno je važno da poštujete partnerove granice i razumete da ili ne krije ništa od vas, ili će vam reći kada bude spreman", kaže Morisonova.

Ignorišete jedno drugo

Ukoliko vam djeluje kao da ponekad ignorišete jedno drugo, znajte da to može da utiče na povjerenje među vama.

"Propuštanje prilike za nježan dodir, zagrljaj, davanje do znanja da volite partnera i na intiman, ne samo na seksualan način, jača emocionalnu vezu među vama", kaže dr Klapov. Zato, ne dozvolite da vam se ti mali trenuci intimnosti "provuku"...

Govorite male, bijele laži

Male, bijele laži, poput toga gdje se otišli posle posla ili na šta ste potrošili novac, brzo mogu da se izmaknu kontroli, smatra psiholog dr Klapov.

Naravno, to vam na početku ne djeluje kao nešto bitno, ali ove laži šalju poruku partneru da ne može da vam vjeruje na reč. Takođe, to može da otvori vrata i većim lažima.

"Što vam je lakše da lažete, to će vam biti lakše da uradite i neku veću izdaju", kaže dr Klapov.

Dakle, uvijek govorite istinu partneru, bez obzira na sve!

Da biste održali povjerenje u vezi, važno je da izbjegavate ove male navike. Neće vezi nanijeti štetu preko noći, ali vremenom sigurno hoće, i izazvaće bespotrebne probleme u vezi. Zato je mnogo lakše da ih jednostavno izbjegnete, nego da poslije tražite način kako da popravite vezu...

Sve vijesti