Održan još jedan protest opozicije u Beogradu

Autor:

U Beogradu je večeras održana šesta protestna šetnja pod sloganom "Jedan od pet miliona", a njeni učesnici su ponovili ranije zahtjeve.

Održan još jedan protest opozicije u Beogradu Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Protest je počeo obraćanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a potom su okupljeni krenuli u šetnju, kao i prethodnih pet subota.

Kolona je krenula sa platoa ispred Filozofskog fakluteta i kretala se Svetogorskom i Takovskom ulicom pored RTS-a, zatim kroz Kneza Miloša, Kralja Milana i Terazija.


Duvali su u pištaljke i nosili transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Mi smo uz narod" , "Ustani Srbijo".

Učesnici protesta zaustavili su se kod zgrade Radio televizije Srbije, gdje su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke, jer su, kako tvrde, osramotili novinarsku profesiju.

Puštena je špica dnevnika, a na platou ispred zgrade RTS-a zapaljene su baklje i postavljen transparent "Počelo je".  

Učesnicima protesta se prije početka šetnje obratio glumac Branislav Trifunović koji je poručio da je postignuta pobjeda u Rakiti, jer je obustavljena izgradnja mini-hidroelektrane. On je pozvao okupljene da 16. januara odaju poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću i istakao da neće odustati od zahtjeva da se pronađu njegove ubice.

Okupljenima se obratila i nekadašnja poslanica u kosovskom parlamentu Rada Trajković, koja je takođe govorila o ubistvu Olivera Ivanovića.

Pola sata prije početka protesta, u blizini mjesta gde se ubičajeno drže govori, došao je predsjednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na KiM Simo Spasić. Incidenata nije bilo.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo "da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada".

Zahtjevi su prošireni, traži se "pet minuta na RTS-u za proteste", jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsjednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića (kome je spaljena kuća u Grockoj).

Na protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Sve vijesti

Mondo izdvojeno