Čaj nije za trudnice?

Autor:

Znamo da kafa nije dobra za trudnice, ali izgleda da ni čaj nije naročito dobar.

Čaj nije za trudnice? Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Već svi znaju da kafa nije baš dobra za trudnice, zbog kofeina koji sadrži. Ali, jeste li znali da i čaj može da bude potencijalno opasan za bebu?

Kofein je najrasprostranjenija psihoaktivna supstanca na svijetu. Ispijanje nekoliko šolja dnevno se smatra dobrim za zdravlje, ili barem ne lošim po zdravlje. Ipak, sve je više dokaza da kofein, i onaj koji se nalazi u čaju, tokom trudnoće može da naškodi bebi.

I posljednja studija govori tome u prilog. U Velikoj Britaniji, gdje je čaj glavni izvor kofeina, sprovedeno je istraživanje kako bi se utvrdilo da li konzumiranje čaja u trudnoći može da ima negativne posljedice.

U istraživanju je učestvovalo 1.000 Irkinja, koje su dale podatke o tome šta jedu i koliko kofeina konzumiraju u ranoj trudnoći. Ti podaci su povezani sa podacima iz bolnice o veličini beba i gestacijskoj starosti na rođenju.

Među volonterkama, čaj je bi glavni izvor kofeina (u 48 odsto slučajeva), a prati ga kafa (u 39 odsto slučajeva).

Analiza je pokazala da postoji veza između i kafe i čaja sa ishodima na porođaju.

Prezicnije, u grupi trudnica koje su konzumirale najviše kofeina, rizik od rođenja veoma male bebe (ispod proseka) i manje gestacijske starosti bio je oko dva puta veći. Rezultati su bili isti, bez obzira na to da li su kofein unosile iz kafe ili čaja.

Ali, dok većina trudnica izbjegava kafu, znajući da sadrži dosta kofeina (oko 80 do 100 miligrama po šolji), manje njih vodi računa o konzumiranju čaja, a jedna šolja u prosjeku sadrži oko 33 miligrama kofeina. Mada, količina kofeina u čaju zavisi od vrste čaja, a u crnom ga ima najviše.

Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje trudnicama da unose više od 300 miligrama kofeina dnevno, dok neke druge institucije poput Američkog koledža za ginekologe ne savjetuju više od 200 miligrama dnevno.

Međutim, nova studija pokazuje da čak i unos kofeina manji od toga može da utiče na bebu.

Pored toga što su bebe majki koje su konzumirale kofein manje na rođenju i imaju manju gestacijsku starost, kofein se povezuje i sa manjim IQ-om deteta. Međutim, ova studija nije uspjela da dokaže da je to direktna posjledica kofeina, već samo da između toga i kofeina postoji veza.

Dok se ne pojave neki "jači" dokazi, vjerovatno je bezbjedno da i u trudnoći pijete čaj, ali svakako bi trebalo da ograničite unos kofeina.

Sve vijesti