Vučić najavio uvođenje doživotne kazne!

Autor:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sjednice Nacionalnog savjeta za bezbjednost saopštio da je namjera države da pobijedi najteže oblike kriminala i korupcije: "Kriminalci, država će da vas pregazi! Zgazićemo vas!"

0
A- A A+
bia, aleksandar vučić Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Vučić je najavio borbu na pet nivoa i drakonske kazne za počinioce krivičnih djela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora.

Najavio je i izmjenu kaznene politike, posebno za krivična djela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubistva djece i trgovinu opružjem i narkoticima.

"Borba će da traje godinama, biće teška, ali ćemo da pregazimo kriminalce", rekao je predsjednik Srbije.

Predsjednik Srbije je istakao da će biti uveden institut doživotne kazne zatvora za one koji su počinali najteža krivična djela – višestruka ubistva, ubistva djece.

"Nisam naročito zainteresovan za primjedbe boraca za ljudska prava pošto su nam sva ljudska prava uništena drogom, ubistvima", napomenuo je Vučić na konferenciji za medije nakon sjednice Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

Minimalne i maksimalne kazne za sva krivična djela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, od nasilja u porodici do ubistva, biće povećane za 35 do 50 odsto.

Kazna za silovanje biće od 5 do 15 godina, bez mogućnosti ublažavanja kazne i niko neće moći da dobije manje od pet godina, najavio je predsjednik Srbije.

"Imamo saznanja za ubistva u Beogradu"

Vučić kaže da policija ima sva operativna saznanja za najveći dio ubistava koja su počinjena u Beogradu. "E sada je panika. Imamo saznanja o ubistvima od (Dalibora) Despotovića, (Aleksandra) Stankovića i mnogih drugih koja su podizala Beograd na noge", rekao je Vučić. On je kazao da je sada drugo pitanje kako će "to ići sa tužilaštvom i sudom".

Za nasilje u porodici minimalna kazna će biti godinu dana zatvora, kaže Vučić.

Za mjesec dana počećemo da mijenjamo sve u Srbiji, rekao je predsjednik i poručio da će borba protiv kriminala trajati godinama.

"Pregazićemo ih", istakao je Vučić.

Ukupno 62 odsto ljudi za tešku krađu dobijaju, kaže, manje od godinu dana.

"Kako onda da se lopovima ne isplati? Što da budu osuđeni za manju krađu, bolje za tešku. Još će imati uslovni otupust", dodaje predsjednik Vučić.

Kaže da je za proizvodnju i trgovinu drogom najveći dio kriminalaca dobio kaznu ispod zakonskog minimuma, tj. ispod šest mjeseci.

"Kazne preko pet godina postale su izuzetak, gotovo da ih nema. Baš ih briga što ubijaju djecu, imaju kafane, restorane, estradne zvijezde oko sebe", rekao je Vučić.

Rekao da je jučerašnja akcija policije i tužilaštva pokazala namjeru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji već i da taj kriminal, kao i najteže oblike korupcije, pobijedi.

MASOVAN odziv za doživotnu robiju ubicama djece

"Čestitam našim državnim organima, posebno policiji, naročito na činjenici što su se posle mnogo vremena, neki od glavnih šefova narko-biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim potjernicama, a neki iza rešetaka", rekao je Vučić

Današnja sjednica je, kaže, imala dvije tačke – pitanje Kosova i Metohije i borbu protiv korupcije i sistemske mjere koje će država preduzeti.

"Srbija neće biti Meka i Medina za kriminal"

Predsjednik kaže da se Srbija ugledala na evropsko zakonodavstvo. Poručuje da Srbija više neće biti Meka i medina za kriminal i da će kazne biti strože nego u Austriji i Njemačkoj, drakonske. "Lijepo su smislili da mi na Balkanu imamo meku kaznenu politiku, a kod njih da bude žestoka, pa mi da budemo Meka i Medina za kriminal, a kod njih da ga nema. sad mi isto kao Njemačka i Austrija uvodimo institut doživotne robije i drakonske kazne. Pa, idite tamo, ali u Srbiju nećete", poručio je on.

"Koliko god uspješna i dobra akcija, to je jedna akcija i možemo da je ponavljamo svake nedelje, iako iziskuje ogromne resurse, ali ako ne priđemo na sveobuhvatan način rješavanju tih užasnih problema sa kojima se suočavamo, nećemo biti u stanju da ih riješimo", poručio je Vučić.

Predsjednik Vučić je kritikovao kaznenu politiku i poručio da će u roku od mjesec dana država uvesti nove institute "i promijeniti sve u Srbiji".

Sjednici su prisustvovali predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić...

UDAR NA KRIMINALNE KLANOVE: Hapšenje po Srbiji

Sve vijesti