Rasvijetlili 237 krađa, najviše kradu alat i bicikla

Autor:

U Podgorici je od početka 2018. rasvijetljeno je 237 krađa i teških krađa što je 83 odsto od ukupnog broja tih krivičnih djela koja je jedinice kriminalističke policije za suzbijanje krađa i teških krađa zadužila.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević Ilustracija

  Tokom 2018. godine najizraženije su bile krađe bicikala, ali i obijanje kuća, odakle su počinioci otuđivali alat, televizore. Ustaljene krađe sekundarnih sirovina nijesu izostale ni u godini za nama.

Kako je, za Vikend novine, kazao rukovodilac Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje krađa i teških krađa u Centru bezbjednosti Podgorica Predrag Jokić, od zaduženih 286 krivičnih djela koja se odnose na krivična djela krađa i teška krađa, registrovana su 204 krivična djela teška krađa, od kojih je rasvijetljeno 158 (77 odsto).

Zakonom je propisano da je krađa krivično djelo koje podrazumijeva da je materijalna šteta do 3.000 eura, s tim što tužilac prilikom kvalifikacije uzima u obzir način na koji je izvršeno krivično djelo ukoliko postoji obijanje i savlađivanje prepreka djelo se po pravilu kvalifikuje kao teška krađa.

Ako posmatramo uporedni period 2017. godine, kako je kazao Jokić, bilo je 303 krivičnih djela krađa i teška krađa, od kojih je rasvijetljeno 244 (80 odsto).

Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je tokom 2018. godine podnijeta su 103 posebna izvještaja kao dopune krivičnih prijava prethodno podnijete po nepoznatom počiniocu protiv 127 lica, od kojih je 58 povratnika, dok su u uporednom periodu 2017. godine podnijeta 94 posebna izvještaja protiv 113 lica, od kojih je bilo 64 povratnika.

Jokić je za Vikend novine kazao da se otuđuju razni predmeti od žica iz dvorišta kuća, pa do tehničkih stvari.

On dodaje da policijski službenici ukradene stvari pronalaze po otpadima sekundarnih sirovina, ali i po pijacama.

Kao izvršioci krađa i teških krađa, prema riječima Jokića, često se pojavljuju maloljetna lica.

Sve vijesti