Sporna naplata dva miliona od željezničkih preduzeća

Autor:

Kompanije Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG), prema preliminarnim podacima, završiće prošlu godinu u minusu, saopštio je njen izvršni direktor, Ljubiša Ćurčić.

Sporna naplata dva miliona od željezničkih preduzeća Foto: MONDO/Mladen Stojović

On je Pobjedi rekao da je u održavanje i rekonstrukciju pruge prošle godine uloženo 20 miliona eura i ukazao da je glavni problem za poslovni minus nemogućnost naplate duga od dva miliona eura od ostalih željezničkih preduzeća.

Prema njegovim riječima, problem je i dug kompanije prema zaposlenim iz minulog perioda, koji se realizuje, uglavnom, sudskim putem.

”Skoro svakodnevno zbog toga imamo obavezu plaćanja po sudskim presudama i poravnanjima, što zahtijeva značajna finansijska sredstva”, rekao je Ćurčić i dodao da i nepovoljna starosna struktura povećava troškove zbog čestih bolovanja, jer mladi ne žele da rade kod njih zbog niskih zarada.

On je podsjetio da je rješenjem Poreske uprave u aprilu 2017. godine usvojen zahtjev za reprogram duga od 3,28 miliona eura, koji redovno otplaćuju i sada iznosi 2,1 milion.

”Lani smo u rekonstrukciju i rehabilitaciju željezničke infrastrukture uložilili 13,2 miliona eura za investiciono održavanje i 6,8 miliona za tekuće održavanje”, predočio je Ćurčić i nabrojao brojne investicije koje će biti nastavljene i ove godine.

Riječ je o projektima koje finansiraju iz ino kredita i bespovratnih sredstava fondova Evropske unije (EU) i Zapadno balkanskog investicionog okvira.

Govoreći o planiranom, naveo je da će uraditi projektnu dokumentaciju za zamjenu signalno-sigurnosnih uređaja u stanicama od Bijelog Polja do Bara, kao i glavne projekte za sanaciju kosina na pruzi Nikšić – Podgorica.

Prema njegovim riječima, biće završen i glavni projekat za sanaciju betonskih mostova i tunela, a započeće izradu glavnog projekta za urbanističko – tehničko uređenje pogranične stanice Bijelo Polje.

”Ove i naredne godine planiramo rekonstrukciju većeg broja tunela na pruzi Vrbnica-Bar, vrijednu 16 miliona eura”, rekao je Ćurčić.

On je predočio da pripremaju dokumentaciju za kredit kod KfW-a od 21 milion eura za rekonstrukciju tri čelična mosta i remont 20 kilometara gornjeg stroja pruge na dionicama Lutovo - Bratonožići - Bioče.

Od sredstava iz IPA fonda planirali su da saniraju most br. 96 Cijevna i remont gornjeg stroja pruge na dionici Golubovci - Podgorica u vrijednosti od 13 miliona eura, dok za deset miliona kredita EBRD planiraju nabavku mehanizacije za održavanja pruge.

Ćurčić je rekao i da je u toku implementacija ugovora za izradu idejnog projekta za rekonstrukciju i elektrifikaciju pruge od Podgorice do granica sa Albanijom u dužini od 25 km, a vrijednost investicije je 1,3 miliona eura.

Govoreći o pruzi od Bara do Srbije, Ćurčić je predočio da je rekonstruisano 42,3 odsto otvorene pruge i da je Vrbnica-Bar, kao dio pruge Beograd-Bar, u stanju koje omogućava bezbjedno i normalno funkcionisanje saobraćaja i ocijenio da će nakon generalnog remonta ta pruga biti sigurnija i vozovi će moći da razviju veću brzinu.

ŽICG je na kraju trećeg kvartala prošle godine, kako je saopštio, imala 400 hiljada eura dobiti, zato što je država platila 4,2 miliona eura kredita, ali ”s obzirom da je imovina firme velika i visok trošak amotrizacije, očekuje se negativan rezultat na kraju godine”.

U ŽICG je krajem prošle godine bilo 789 zaposlenih, a prosječne zarade od 405 eura, kako je navedeno, redovno se isplaćuju.

ŽICG u dobitku 382,5 hiljada eura

Tagovi:
Sve vijesti