Ako razmišljate o "drugoj šansi"...

Autor:

Najprije uradite ovo, pre nego što se vratite bivšoj ili bivšem.

Ako razmišljate o "drugoj šansi"... Foto: Guliver/Getty images plus/iStock/Vasyl Dolmatov

Vjerovatno je postojao realan razlog za vaš rastanak, ali je prošlo dovoljno vremena, razmislili ste i oboje ste spremni da date svojoj ljubavi drugu šansu.

Evo šta savjetuju stručnjaci za veze, kada je u pitanju pomirenje sa bivšom ili bivšim.

Usporite

Sigurno je da ste nedostajali jedno drugome, i sigurno vas sada opet posećuju "leptirići u stomaku". Ali, malo usporite i dajte sebi prostora da utvrdite šta je dinamika kojom bi vaša veza dalje trebalo da napreduje.

Šta želite?

Utvrdite to, jer sada imate šansu da glasno i jasno kažete svoje želje. "Bonus" je taj što znate sa kime imate posla, i šta možete da očekujete. A možda vas i iznenadi!

"Ponekad je teško definisati tačno šta želite, ali je važno da znate na šta nikako niste spremni. Postoje stvari koje su za svakoga od nas 'prelomne', i njih jasno iskomunicirajte. Važno je da oboje znate šta dalje možete da očekujete, i koliko ste spremni da date," kaže dr Teri Orbah, autor knjige "Šest lakih koraka do nove i srećne veze".

Izgradite povjerenje

Nije loše ni da pokušate da pristupite ovoj vezi kao da je potpuno nova. Upoznajte se sa svojim bivšim ili bivšom, kao da se ranije niste poznavali. Možda su od vašeg raskida prošle i godine, i možda nije više ista osoba.

"Partneri koji dijele slične vrijednosti i stavove imaju više šansi da ostanu zajedno. S druge strane, u redu je ako su hobiji, interesovanja ili prijatelji različiti," navodi dr Orbah.

Razgovarajte…

...o svemu što ste radili dok niste bili zajedno. Ne morate do najsitnijih detalja, naročito ako ste imali druge veze u međuvremenu, ali navedite sve što vam deluje kao važno. Povjerenje se gradi i tako što ćete znati da vas, nekoliko mjeseci u budućnosti, ne čeka nikakvo neprijatno iznenađenje.

Slušajte intuiciju

Ona je uvijek na vašoj strani. Ako vam, uprkos divnom zajednički provedenom vremenu ili "varnicama", nešto govori da ipak nije sve kako bi trebalo, poslušajte taj glasić, on je tu da vas zaštiti.

Obradite stare teme

Veoma je izvjesno da ćete se ponovo "zakačiti" oko nečega što niste rešili u prethodnoj vezi, bila to krupna stvar ili sitnica. Smireno porazgovarajte o tom problemu, i još važnije, o tome kakve ćete korake preduzeti u budućnosti kako biste riješili to pitanje.

Ne očekujte da svi budu presrećni

Možda vaša okolina neće biti baš oduševljena povratkom staroj ljubavi. Možda i dalje zamjeraju ukoliko su vas povrijedili, možda jednostavno ne misle da radite pravu stvar.

"Budite iskreni sa svojim prijateljima i porodicom. Recite im da čujete i shvatate da se ne slažu, i da vam je drago što im je dovoljno stalo da vam to i kažu. Zatim pokušajte da im objasnite šta stoji iza vaše odluke, kako biste se razumjeli," navodi dr Orbah.

Na kraju, poslušajte svoje srce. Samo vi znate šta i kako, i zbog čega, želite da uradite. Srećno!

Tagovi:
Sve vijesti