Hrvati smenili ambasadora u BiH zbog Dana RS

Autor:

Hrvatska je smenila svog ambasadora u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vekija zbog njegovog odlaska 9. januara u Banjaluku gde se obeležavao Dan Republike Srpske.

0
A- A A+
Dan Republike Foto: Vedran Ševčuk/MONDO

Odluku o smeni Del Vekija donelo je Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske, uz obrazloženje da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim obeležavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

U Banjaluci je 9. januara održan svečani defile povodom obeležavanja Dana Republike u kojem je učestvovalo više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora.

Pogledajte fotografije:

Pročitajte još:

Ovo je "Despot" - ponos Republike Srpske (FOTO)

Sada bivši ambasador Del Vekijo je ranije rekao da je tog dana bio u Banjaluci, ali da nije bio na svečanom defileu u centru grada, ni na akademiji povodom Dana RS.

Hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić izjavila je da je hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vekijo, odlazeći u Banjaluku, doneo pogrešnu odluku i procenu.

Pejčinović Burić je rekla da njegov odlazak na tu proslavu "predstavlja veliko iznenađenje", posebno što joj tokom svog mandata nikada nije prisustvovao.

Sve vijesti