Snijeg paralisao Evropu: Na udaru Njemačka i Austrija

Autor:

Obimne sniježne padavine izazvale su haos u djelovima Njemačke, Austrije i Švedske, gdje su putevi blokirani, vozovi ne saobraćaju, a škole su zatvorene.

0
A- A A+
austrija sneg Foto: Tanjug/AP Photo/Kerstin Joenschon

Najviše snijega palo je u Bavarskoj, gdje su neka sela odsječena od svijeta.

Crveni krst pomogao je vozačima blokiranim na autoputu u Bavarskoj, a jedan devetogodišnji dječak poginuo je kada je na njega palo drvo nedaleko od Minhena.

Prednji dio jednog hotela u Švajcarskoj je oštećen u lavini, a sniježna oluja blokirala je puteve u Švedskoj i Norveškoj.

Austrijski spasioci morali su da se bore sa snijegom dubine dva metra kako bi došli do zatrpanog skijaša, Poljaka starog 41 godinu koji je skrenuo sa staze u skijaškom centru Šlosalmban.

U proteklih sedam dana poginulo je sedam ljudi, a dvojica planinara vode se kao nestali od 5. januara.

Izvor: YouTube/Daily Mail

"Ovolika količina snijega na visini iznad 800 metara nadmorske visine dešava se na svakih 30 ili 100 godina", rekao je Aleksandar Radler iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku.

Vojni helikopteri evakuisali su danas grupu njemačkih srednjoškolaca koji su došli na zimski odmor u Austriju ali su skoro nedjelju dana bili zarobljeni u hotelu zbog rekordnog snijega u zemlji.

sneg nevreme Foto: Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Pogledajte još fotografija:

Austrijska vojska je saopštila da je poslala dva helikoptera da evakuiše 66 đaka i nastavnika iz skijališta Kasberg u Grinauu u centralnoj Austriji gdje su stigli u subotu na skijaški odmor, ali nije bilo ništa od skijanja zbog višemetarskg snijega koji je pao u velikom dijelu zemlje.

Skijalište Kasberg, kao i druga austrijska skijališta zatvoreno je nekoliko dana zbog rizika od lavina, pada drveća ili prekida struje.

Srednjoškolci su uprkos lošoj sreći što se tiče snijega bili raspoloženi i ispunjavali vrijeme društvenim igrama, pošto nije bilo struje za telefone ili televiziju, prenose mediji.

Do tri metra snijega i čak više na nekim mjestima palo je od prošlog četvrtka na zapadu i u centru Austrije. Instalacije za skijalište Lozer u Štajerskoj, na visini od 1.500 metara potpuno su nestale pod pet metara snijega.

Oko 500 vojnika bilo je na terenu danas da oslobode krovove i puteve u mjestima gdje je situacija najkritičnija.

sneg austrija Foto: Tanjug/AP Photo/Kerstin Joenschon

Još hiljadu vojnika je u pripravnosti, spremno je da interveniše u slučaju potrebe, saopštila je vlada.

Takođe se sprovode hitne operacije evakuacije iz mjesta blokiranih snijegom više dana.

Sve vijesti