Cipras upozorava:Severna Makedonija ili Velika Albanija

Autor:

Grčki premijer Aleksis Cipras upozorio je da bi neuspeh vlade u Skoplju da u parlamentu obezbedi ratifikaciju Prespanskog sporazuma vodio raspadu Makedonije i stvaranju "Velike Albanije".

0
A- A A+

makedonija,skoplje Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

Kako prenosi skopska TV 21, Cipras je istakao da Grčka nema interes da dođe do destabilizacije na njenoj severnoj granici.

"Nama nije u interesu raspad Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i mogućnost kreiranja Velike Albanije na našim granicama", poručio je Cipras u izjavi grčkim medijima.

Makedonci pred Sobranjem: Izdaja! Izdaja!

On je dodao da odmah nakon ratifikacije izmena Ustava u makedonskom Sobranju, Prespanski dogovor ulazi i u proceduru grčkog parlamenta, i to već u januaru.

Na pitanje, šta ukoliko stranka Nezavisnih Grka odbije da podrži sporazum, Cipras je rekao da će u tom slučaju tražiti podršku parlamenta.

Makedonija otvara pregovore o članstvu u NATO

Prespanski sporazum Atine i Skoplja trebalo bi da bude ratifikovan u makedonskom Sobranju do 15. januara, i trenutno se oko toga lome koplja jer albanske opozicione stranke ucenjuju premijera Zaeva "državljanstvom Severne Makedonije" umesto "makedonskog državljanstva" kako bi dale svoj pristanak.

Vladajuća koalicija u Makedoniji od danas navodno ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške opozicionog pokreta Albanaca BESA, Bilala Kasamija, piše skopski "Nezavisni vesnik".

Kako navodi ovaj list, ovo je najnovija informacija koja "kruži u kuloarima makedonskog parlamenta uoči početka sednice".

Ovu vest nije, međutim, objavio nijedan relevantniji mediji u Makedoniji.

Sednica parlamenta je dva dana odlagana zbog neizvesnosti da li će vladajuća koalicija sa Zaevim na čelu moći da obezbedi neophodnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 poslaničkih glasova.

Pojedinačno najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog saopštilaje ranije da neće prisustvovati sednici parlamenta na kojoj će biti usvojene ustavne promene.

Ukoliko amandmani budu usvojeni danas, a nakon što Prespanski sporazum bude ratifikovan u grčkoj skupštini, Makedonija menja ime u Republika Severna Makedonija.

To bi značilo kraj dvadeset godina dugog spora između Skoplja i Atine i otvorilo vrata Makedoniji za ulazak najpre u članstvo NATO, potom i u EU.

Inače, tokom prethodna dva dana dok su trajali pregovori dvotrećinskoj većini ispred zgrade parlamenta protestovali su građani, kojima su se oba dana pridružili i predstavnici VMRO-DPMNE.

Sve vijesti