Jevreji nagradili kćerku Hitlerovog arhitekte Špera

Autor:

Kćerki Alberta Špera, "arhitektom Trećeg rajha" i bliskog saradnika Adolfa Hitlera, uručena je nagrada za podršku Jevrejima.

0
A- A A+

hilde šram Foto: Screenshot/Youtube

Hilde Šram (82), utemeljila je 1994. sopstvenu fondaciju novcem koji je dobila prodajom tri umetnička dela koja je nasledila je od oca Alberta Špera, ali za koja je sumnjala da su oteta od jevrejskih porodica progonjenih u doba nacizma.

Fondacija je tim novcem finansirala više od 150 umetničkih i istorijskih projekata koje su pokrenule Jevrejke.

Skandal: Himlerova kćerka nacista radila za BND

Fondacija Obermajer svake godine dodeljuje nagradu Nemcima koji su dali izuzetan doprinos očuvanju baštine nemačkih jevrejskih zajednica.

Bertold Konrad Herman Albert Šper je u početku bio Hitlerov arhitekta, a zatim, po početku Drugog svetskog rata, ministar naoružanja u nacističkoj vladi.

Jedan je od petorice najviših zvaničnika nacističke vlade, uz Himlera, Gebelsa, Geringa i Bormana. Kao Hitlerova uzdanica organizovao je veliki nacistički slet na aerodromu Tempelhof i rodonačelnik je pompeznim priredbi sa zastavama i reflektorima koje su kasnije postale sastavni deo Hitlerovog mita. Žetvene svečanosti u Bakebergu, proslave u Tanenbergu i veliki nacistički sletovi u Nirnbergu bili su njegovo delo, podseća Wikipedia.

Mračna Estonija: "Privatna" spomen-ploča SS heroju

Iako umetnik i arhitekta imao je i talent za logistiku, što je pokazao kao organizator ratne proizvodnje. Uprkos bombardovanjima antifašističke alijanse, proizvodnja borbenih aviona, tenkova i granata porasla je za više od tri puta.

Odlučan organizator nemilosrdno je iskorištavao radnike. Špera nije bilo briga odakle strani radnici dolaze i u kakvim uslovima žive sve dok dobro rade za Nemačku. Nije se obazirao na međunarodnu etiku i konvencije kada je ratne zarobljenike prisiljavao na robovski rad. U Himlerovim logorima radnici su za Špera radili i do sto sati nedeljno.

Ipak na čuvenom Nirnberškom suđenju nije dokazano da je ikad izdao neku nečovečnu zapovest. Preživeo je rat zbog činjenice da nije osuđen po tačkama izazivanje agresorskog rata i zavere, kao njegove kolege iz vrha NSDP, ali je odslužio kaznu od 20 godina zatvora zbog svoje uloge u nacističkom režimu i Holokaustu.

Umro je 1981. godine.

Sve vijesti