Najhladniji januar od 1949.

Autor:

Prvih 10 dana januara najhladniji su u Crnoj Gori od 1949. godine, a Podgorica se zabijeljela u januaru posle devet godina.

1
A- A A+

nemačka, zima, sneg, mećava Foto: Tanjug/AP/Matthias Schrader Ilustracija

Prva dekada januara ove godine hladnija je od prosjeka, a preliminarni podaci sa meteoroloških stanica pokazuju da je srednja temperatura vazduha niža od prosječne u svim mjestima u Crnoj Gori, saopštio je meteorolog Dragan Burić za portal RTCG.

"S obzirom na to da je gotovo postalo pravilo da je vrijeme toplije nego što je to uobičajeno za dati period godine, možemo slobodno reći da prva dekada januara ove godine predstavlja kuriozitet, jer je hladnija od prosjeka", rekao je Burić.

Aerodrom otvoren, uskoro let za Beograd

U Podgorici je, na primjer, srednja desetodnevna temperatura niža za oko 2,5 C.

"U pojedinim mjestima na primorju i sjeveru države prva dekada je hladnija za oko 3,5 C u odnosu na odgovarajuće klimatske normale. Dakle, prva dekada ovog mjeseca jedna je od najhladnijih prvih dekada januara u Crnoj Gori od 1949. godine", naveo je Burić za portal RTCG.

On je podsjetio da je nedavni snijeg u Podgorici bio prvi nakon devet godina.

"Dakle, posle devet godina u januaru imamo sniježni pokrivač u glavnom gradu. Inače, za januar mjesec maksimalna visina sniježnog pokrivača u Podgorici je 52 cm, a izmjerena je 28. januara davne 1954. godine", naveo je Burić.

Bar i Ulcinj dobijaju struju u narednih nekoliko sati!

Inače, u Podgorici je jutros izmjereno tri centimetara snijega, u Plužinama 25, Nikšiću 30, Bijelom Polju 35, Pljevljima 36, Beranama 38, Šavniku 41, Plavu 45, Andrijevici 48, Rožajama 55, na Cetinju 57, u Kolašinu 64, dok na Žabljaku ima 74 cm bijelog pokrivača.

Tagovi:
Sve vijesti