Bogatili se na radnim sporovima u Ministarstvu odbrane!

Autor:

Specijalno državno tužilaštvo ispituje da li je bilo malverzacija prilikom pokretanja radnih sporova zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore na štetu državnog budžeta!

0
A- A A+
specijalno tužilaštvo tuzilastvo više državno tužolaštvo Foto: MONDO/Goran Sivački

  Istraga je pokrenuta na inicijativu Ministarstva odbrane, koje je dokumentaciju o tome dostavilo podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu, piše Dan.

Iz ODT-a Podgorica potvrdili su za podgorički dnevnik da je ovaj predmet proslijeđen Specijalnom državnom tužilaštvu.

Dan podsjeća da je u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva gonjenje učinilaca krivičnih djela za organizovani kriminal.

Ministarstvo odbrane pokrenulo je inicijativu za pokretanje istrage nakon što su analizirani radni sporovi koje su pokretali zaposleni, a za koje je od 2011. godine isplaćeno preko sedam miliona eura.

Dan navodi da su u ovom ministarstvu posumnjali da su pojedini advokati zloupotrebljavali punomoćja u tužbama protiv države u postupcima za neisplaćeni prevoz, regres, naknadu za prekovremeni rad, rad za vrijeme praznika i slično.

List navodi da je vrijednost pojedinih dobijenih sporova bila svega par desetina eura, a da su sudski troškovi iznosili i po više stotina eura!

Tužbe su podnošene i za vojna lica koja tvrde da nikada nisu tužila MO, pri čemu su pojedini advokati koristili punomoćje, koje su im dali za jedan predmet, za sporove koje su pokretali bez znanja zaposlenog.

List podsjeća da je ministar odbrane Predrag Bošković prošle godine u parlamentu rekao da postoji sumnja da je bilo neetičkog ponašanja advokata koji su, kako je izjavio, “pribavili veliku imovinsku korist preko tužbi zaposlenih protiv MO i države”.

VCG traži 51 vojnika po ugovoru!

Sve vijesti