ZVANIČNO: Zagreb odustaje od izraelskih "f-16 barak"

Autor:

Hrvatska vlada objavila je danas da će poništiti odluku o nabavci polovnih borbenih aviona "f-16 barak", nakon što je izraelska ambasada izvjestila hrvatsku stranu da Izrael nije dobio dozvolu SAD-a za (pre)prodaju tih aviona Hrvatskoj.

0
A- A A+
ilustracija Foto: Youtube/screenshot/US Military Power ilustracija

Premijer Hrvatske Andrej Plenković primio je danas glavnog direktora izraelskog ministarstva obrane Udija Adama koji ga je izvjestio da Izrael nije uspio da dobije dozvolu SAD-a za prodaju "f-16 barak", javila je agencija Hina.

"Vlada Republike Hrvatske zato će poništiti Odluku o nabavci borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ", stoji na Twitter nalogu hrvatske vlade.

Izraelska delegacija predvođena generalnim direktorom ministarstva obrane Udijem Adamom prethodno se sastala s hrvatskim ministrom odbrane Damirom Krstičevićem, a na tom sastanku hrvatskoj strani saopšteno je da Izrael nije mogao da sprovede projekat.

AMERI NE DAJU: Hrvatima propala kupovina "f-16"

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna (390,5 miliona eura) trebalo da kupi 12 starih aviona "f-16 barak" koje je modifikovao i modernizovao Izrael, a koji bi služili još dve i po decenije.

Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" aviona starih tridesetak godina iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htela da pristane i dala je do 11. januara rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li da sprovedu ugovor onako kako je potpisan.

Izrael je u četvrtak, dan prije isteka roka, službeno izvjestio hrvatsko ministarstvo odbrane da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na konkursu na kojem su još učestvovali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.

I Hrvati kupuju lovce: Na migove F-16 ili JAS39?

Sve vijesti