NTO na sajmu turizma u Beču

Autor:

U organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, turistička ponuda destinacije za predstojeću sezonu predstavljena je na međunarodnom sajmu turizma „Ferien 2019“ koji se održava od 10. do 13. januara u Beču.

NTO na sajmu turizma u Beču Foto: Infobiro montenegro

Riječ je o vodećem turističkom sajmu na austrijskom tržištu, na kojem svoju ponudu predstavlja preko 800 izlagača iz 70 zemalja, a koji pored profesionalaca iz svih sektora turističke industrije okuplja i veliki broj medijskih kuća i preko 150.000 posjetilaca.

S obzirom na specifičnosti ovog tržišta kada su u pitanju navike austrijskih turista, tokom promocije u Beču, pored ponude za predstojeću sezonu, novootvorenih hotela, akcenat je na promociji  ponude za aktivni odmor, kulturne baštine i izletničkih tura.

Među ostalim novitetima predstavljena je i nova panoramska ruta “Durmitorski prsten”, koja podrazumijeva oko 80 kilometara označenog puta kroz Nacionalni park Durmitor i Park prirode Piva, a namijenjena je turistima koji žele samostalno istraživati Crnu Goru, bilo automobilom, motorom ili kamp prikolicom, uz mogućnost da se informišu o znamenitostima na putu, putem audio vodiča za telefone, sa GPS-om.

Takođe, sajam u Beču bio je prilika da promocija najstarije turističke manifestacije u zemlji i jedne od najprepoznatljivijih u regionu, jubilarnog 50. “Praznika mimoze” počne upravo iz ovog grada, defileom preko 40 učesnika karavana u samom centru grada, kao i prisustvom mažoretki na štandu Crne Gore, u organizaciji TO Herceg Novi, u saradnji sa Herceg Festom i Opštinom Herceg Novi.

Štand Crne Gore posjetio je i ambasador Crne Gore u Austriji, Željko Perović. Tokom sajma direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić, sa saradnicima, održala je sastanke sa aktuelnim i potencijalnim partnerima sa ovog tržišta, predstavnicima turoperatora i medija, na kojima je bilo riječi o trendovima koje bilježi Crna Gora kao turistička destinacija i mogućnostima za privlačenje većeg broja turista sa tržišta Austrije.

Sajam turizma u Beču, NTO Foto: Infobiro montenegro

Trend rasta posjete sa ovog tržišta nastavljen je i tokom 2018. godine kada je za 10 mjeseci u kolektivnom smještaju u Crnoj Gori boravilo za oko 52% više turista iz Austrije, koji su ostvarili oko 60% više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine.

Na sajmu u Beču, na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu predstavljaju JP “Nacionalni parkovi Crne Gore”, lokalne turističke organizacije Budve, Bara, Tivta, Kotora, Ulcinja, Podgorice i  Bijelog Polja, HG Budvanska Rivijera, turistička agencija Montenegro Tourist Service i nacionalna avio-kompanija  “Montenegro Airlines”.

"Sajam u Beču je jedan od prvih sajmova sa kojim počinjemo promociju turističke ponude ne samo za sezonu 2019, već i za naredne turističke sezone. Upravo na ovom sajmu je prisutan veliki broj predstavnika, prije svega turističke privrede i naravno lokalne turističke organizacije" rekla je Željka Radak Kukavičić direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Dodala je i da je dobra povezanost između Crne Gore i tržišta Austrije, jedan od glavnih motiva većeg dolaska gostiju kao i turizam orijentisan na prirodu i aktivni odmor, što je jako interesantno gostima sa ovog tržišta.

Izvor: YouTube

"Montenegro airlines čini avio povezanost već godinama sa Austrijskim tržištem, leteći za Beč. Ove godine smo ostvarili značajno veći broj putnika koji je činio da se turistička sezona u Crnoj Gori produži čak negdje do sredine novembra", rekla je Željka Popović iz Montenegro Airlines-a.

"Najavlila bih otvaranje Montenegro Airlines-ove nove linije za Hanover, koja se planira za ljetnju turističku sezonu, što će biti ujedno i peta destinacija u Njemačkoj gdje Montenegro airlines leti.
2018. godina je zaista bila rekordna što se broja putnika tiče, a prema najavama koje imamo u ovoj, 2019, očekujemo jednak, ako ne i veći broj putnika", istakla je Popović.