Jedini način da stvarno prebolite raskid

Autor:

Psiholog otkriva šta morate da uradite da biste preboleli raskid.

Jedini način da stvarno prebolite raskid Foto: Guliver/Getty Images/fizkes

Nažalost, ne može svaka veza da uspije i nekad je raskid neminovan. Ono što je ponekad još teže od raskida je pokušaj da shvatimo zašto veza nije uspjela.

Svako ko je ikad doživio raskid verovatno je od prijatelja čuo savet: "Prestani da misliš o njoj/njemu, izađi u grad i provedi se". Međutim, neizbježno je da nakon raskida razmišljamo o bivšem partneru koji je ipak, određeno vrijeme, bio dio našeg života.

Psiholog dr Šaron Drejper kaže da savet "prestani da misliš na nju/njega" zapravo i nije zdrav.

"Razmišljajte o srcu kao o mišiću. Kada neki mišić istegnete ili povredete, tijelo vam govori da ste povrijeđeni i da je potrebno neko vrijeme da rana zacijeli. I to što mislite na bivšeg ili bivšu je ista stvar – vaše srce pokušava da racionalizuje šta se desilo i da vam pomogne da iz toga naučite lekciju".

Ona dodaje ne treba posle raskida da se ljutimo i budemo bijesni, već da zahvalimo bivšem ili bivšoj na prilici da razmislimo o tome šta nije bilo u redu i šta je bilo dobro. Kada shvatimo zašto prošla veza nije uspjela, znaćemo šta da tražimo i čemu da težimo u sledećoj vezi.

Ona ili on nije bio spreman na brak? Vaš bivši partner nije želio djecu, a to je sve o čemu vi sanjate? Ili jednostavno imate drugačiji pogled na svijet, različite ličnosti?

"Razmišljanje o bivšem ili bivšoj ne znači "kukanje" nad prošlošću, već izgradnju budućnosti, sa planom za ono što želite i koga želite da volite. Vaš bivši partner vam je pružio ljubav i dao vam nešto u čemu ste uživali, inače ne biste ni bili u vezi sa njim. Važno je da mu zahvalite za to. Ipak, vaš cilj je da budete dovoljno zreli da shvatite kako je to uticalo na vas i šta vi u stvari želite", kaže psiholog.

Mnogi ljudi veruju da razmišljanje o bivšem ne pomaže da ga prebolite, ali psiholog kaže da je to veoma važno ako želite da nađete nekog novog partnera kojeg ćete držati za ruku.

"Ako zaista ne razumijete šta je bio kamen spoticanja u vašoj vezi, koje greške ste napravili, nastavićete iznova da ih ponavljate. Zato, prestanite da tražite magičnu 'preboli bivšeg' pilulu! Razmislite šta u vezi nije išlo kako treba, šta je bilo dobro, i možda će vam baš to pomoći da se ponovo zaljubite", savjetuje psiholog Drejper.

Tagovi:
Sve vijesti