USPNFT: 80 predmeta sa osnovom sumnje na pranje novca

Autor:

USPNFT ove je godine, nakon obrađenih podataka i procjene da postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo pranje novca i/ili finansiranje terorizma, nadležnim institucijama proslijedila 91 predmet, piše Pobjeda .

0
A- A A+
novac, evro, evri, strana valuta, valute, 100 evra pare valuta menjačnica Foto: MONDO/Mario Milojević

Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma (USPNFT) je od toga 80 sa osnovom sumnje na pranje novca, a 11 na finansiranje terorizma, kazao je za Pobjedu direktor Uprave Vesko Lekić.

On je rekao da je Uprava, na zahtjev Tužilaštva, Uprave policije i ANB-a dostavila i 57 obrađenih predmeta sa sumnjom na pranje novca i/ili finansiranje terorizma.

"U vezi s njima dostavili smo i 85 dodatnih obavještenja državnim organima”, objasnio je Lekić.

Dodaje da USPNFT svakodnevno prima i analizira podatke koje dostavljaju zakonski obveznici, nadležni državni organi i druge finansijskoobavještajne službe.

“Ukoliko se nakon obrade primljenih podataka procijeni da u vezi sa nekim licem ili transakcijom postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo pranje novca ili finansiranje terorizma, Uprava dostavlja rezultate analiza, informacije i dokumentaciju nadležnim na dalje postupanje”, kaže Lekić.

Opozicija tvrdi da je Crna Gora “perionica novca preko građevinarstva i turizma”. Lekić objašnjava i koliko su utemeljene te tvrdnje.

“Nedavno na 57. plenarnom zasjedanju Manivala, Crna Gora je prepoznata kao zemlja koja poštuje međunarodne standarde u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Samim tim je relevantni međunarodni organi ne prepoznaju kao, kako neki tvrde, perionicu novca, već kao državu koja primjenjuje standarde u cilju sprečavanja pranja novca”, jasan je Lekić.

Sve vijesti