Sa muškog na ženski Mundijal: Kalum/Hana Maunsi

Autor:

Pre pet godina na Svetskom prvenstvu za rukometaše, a dogodine za rukometašice.

0
A- A A+
rukomet, rukometna lopta, lopta Foto: MN Press

Rukometaš(ica) iz Australije piše novu stranicu sporta.

Pre pet godina, 2013, na Svetskom prvenstvu za muškarce u reprezentaciji Australije bio je Kalum Maunsi. Dogodine u Japanu, na smotri najboljih svetskih rukometašica, među reprezentativkama Australije biće i Hana Maunsi.

Reč je o istoj osobi.

"Uvek sam bio poseban. Proveo sam mnogo vremena u teretani i shvatio da mi sport može pomoći na različite načine. Kada sam izgubio tu priliku, svet se srušio i trudio sam da se vratim sportu. Sada sam najsrećnija žena na svetu", kaže Hana, između ostalog, za australijski sajt "Players Voice".

Reprezentacija Australije nedavno je izborila plasman na Mundijal za rukometašice, koji će krajem 2019. biti održan u Japanu. Među najboljim igračicama te selekcije, jasno, bila je Hana, strelac 23 gola na kvalifikacionom turniru.

Izvor: YouTube/WilsonB 9000

Pre toga, pod imenom Kalum, momak visok 188 centimetara i težak 100 kilograma upisao je 22 utakmice za mušku ekipu svoje zemlje.

Odluku da promeni pol doneo je novembra 2015. godine, kada je počeo sa hormonskom terapijom. U 2016. usledila je promena imena, međutim, nije sve išlo baš kao što je Kalum želeo.

Rukometni savez Australije nije želeo da mu dozvoli da nastupa za žensku reprezentaciju, ali je mogao da igra na klupskom nivou. Sve do aprila ove godine, kada je usvojena žalba i Hana dobila pravo da trenira sa ženskom reprezentacijom, a od nedavno i da se takmiči. Prvi turnir bile su nedavne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, na kojem je Australija zauzela peto mesto, tako da ćemo krajem 2019. u Japanu gledati i Kaluma/Hanu protiv najboljih svetskih rukometašica.

Sve vijesti