Zimske gume biće obavezne na sva 4 točka!

Autor:

Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji je u proceduri, predviđeno je da u periodu od 15. novembra do 1. aprila sva putnička i teretna vozila moraju imati zimske gume na svim točkovima.

3
A- A A+
zima, gume, zimske gume, sneg, putevi, zastoj, saobraćaj, automobil, kola, zastoj, led, mećava, nevreme, poledica, put, ulica, putevi, autoput Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

  Ukoliko ovaj zakon bude usvojen građai će biti izloženi dodatnom trošku jer će pored zimskih guma na pogonskim točkovima, kako je do sada važilo, morati da imaju zimsku opremu na svim točkovima, pišu Dnevne novine u svom vikend izdanju.

List dodaje da je razlog za donošenje ovog zakona "potreba za otklanjanjem uočenih nedostataka u praktičnoj primjeni važećeg zakona, naročito u pogledu rada auto-škola i polaganja vozačkog ispita, kontrole stanica za tehnički pregled vozila, kao i korigovanja nedosljednosti koje se odnose na kaznene odredbe".

 Predlogom zakona izvršeno je usklađivanje raspona novčanih kazni u odnosu na obilježja prekršaja kako bi se afirmisao princip prevencije u odnosu na represivnost, i podstaklo poštovanje i izmirivanje zakonom utvrđenih obaveza, prenose Dnevne novine.

U Predlogu zakona, u periodu od 15. novembra do 1. aprila, sva vozila kategorija M i N koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu.

Predloženo je, takođe, i da se dosadašnja mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole koja se preduzima prema vozaču ili instruktoru vožnje koji je sakupio određeni broj kaznenih bodova zamjenjuje mjerom privremenog ograničenja prava na upravljanje motornim vozilom u istom trajanju kao i prethodna mjera, navodi podgorički dnevnik.

Ova izmjena predložena je zbog toga što vozačku dozvolu često nije moguće fizički oduzeti, jer vozači odbijaju da je predaju pravdajući se da ne mogu da je nađu ili da su je izgubili.

Izmjenama Zakona predviđa se i obavezna dodatna obuka prije svakog narednog polaganja za kandidata za vozača koji na više od tri polaganja praktičnog dijela vozačkog ispita ne prođe.


Sve vijesti