Veliki hakerski napad na Prištinu?

Autor:

Prištinski mediji su danas izvjestili o navodno najvećem sajber-napadu na privremene prištinske institucije za koje se tvrdi da su došli iz Srbije, BiH i dijela Makedonije.

1
A- A A+
hakeri haker hacker Foto: Guliver/Cover Images

GazetaExpress onlajn piše da je vlada samoproglašenog Kosova zatražila od američke Ambasade u Prištini da ih informiše o ovom navodno velikom hakerskom napadu, dok Koha prenosi izjavu direktora Agencije za informaciono društvo Kujtima Gašija koji kaže da je to bio samo bezuspješni pokušaj napada, koji je uspješno spriječen.

"Danas se desio sajber napad na elektronske adrese kosovskih institucija. Napadnute su i adrese diplomatskih misija. Napad je došao iz Srbije, Bosne i Hercegovine i dijela Makedonije. Svi ovi napadi su spriječeni", rekao je Gashi i dodao da nije nanijeta nikakva šteta.

Gaši je rekao i da je navodni cilj tog napada bio bezuspješni pokušaj blokade elektronske pošte prištinskih institucija.

"Nijedan elektronski sistem kosovskih institucija nije preuzet pod kontrolu. Za sada nema razloga za brigu. Ovo je masovni napad, direktno od nepoznatih osoba i dolazi uglavnom iz Srbije i Bosne i Hercegovine", rekao je on za Kohu.


Sve vijesti