Vježbajte danas, isplatiće vam se!

Autor:

Ko vježba petkom, preko vikenda može da lenčari i uživa u plodovima svog truda.

Vježbajte danas, isplatiće vam se! Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ako ste planirali da provedete vikend razvlačeći se po krevetu, samo napred, ali onda danas odvojite sat, sat i po za trening.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Teksasu pokazalo je da efekti umjereno intenzivnog treniga imaju "produženo dejstvo", tako da tijelo i u narednih dan, dva ima koristi od vježbanja.

Eksperimenti su pokazali da vježbanje ubrzava metabolizam tokom narednih 48 sati, što znači da trening petkom "pokriva" i vikend, pa možete mirno da se izležavate u subotu i nedjelju.

Doduše… eksperimenti su sprovedeni na miševima, ali, evo šta kaže nauka.

Analizirani su efekti vježbanja na dva tipa neuronskih mreža koje postoje i kod miševa i kod ljudi. Jedna od njih povezana je sa redukovanim apetitom, nižim nivoom šećera u krvi i pojačanim sagorijevanjem kalorija, dok nas druga čini gladnijim i usporava metabolizam.

Naučnici su analizirali moždanu aktivnost nakon što su malecni ispitanici prošli različite režime treniranja, pretežno na onim točkovima za trčanje, i ispostavilo se da samo jedna "tura" trčanja na točku podstiče metabolizam i održava ga ubrzanim tokom narednih sati.

Životinjice su imale slabiji apetiti i brže su sagorijevale kalorije, a naučnici kažu da to objašnjava i zašto većina ljudi nije gladna neposredno nakon treniga, prenosi "Dejli mejl".

"Nije potrebno previše truda da bi se aktivirala ova neuronska mreža", kaže dr Kevin Vilijams koji je vodio ovo istraživanje.

"Dovoljno je da odradite trening srednjeg intenziteta, i vaše tijelo će tokom narednih nekoliko dana imati koristi od toga."

Koliko često i koliko dugo bi trebalo da vežbate

Kada možete da očekujete prve rezultate vežbanja

Tagovi:
Sve vijesti