Haradinaj odgovorio NATO!

Autor:

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, izjavio je danas u parlamentu da je transformacija KBS u vojsku interni proces i da je potpuno u skladu sa kosovskim ustavom, penela je GazetaExpres.

0
A- A A+
Ramuš Haradinaj Foto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

Haradinaj je to rekao dan nakon što generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, upzorio Prištinu da sada nije vreme za formiranje vojske i da će se, ako ne odustane, suočiti sa posledicama.

NATO: Vojska Kosova - moguće opasne posledice

"Stvaranje vojske naredne sedmice je unutrašnji proces, u skladu je sa najnaprednijim ustavom u svetu. Ustav koji sadrži sve vrednosti demokratije", tvrdi Haradinaj.

Ana Brnabić: Nisam pozivala na rat

On je rekao da su prištinske vlasti o formiranju vojske imali razgovore sa svim zainteresovanim stranama.

NATO ima veliku težinu i može da izrazi mišljenje, ali Kosovo je uvereno da nikada neće dovesti u pitanje odnose sa tom vojnom alijansom, dodao je Haradinaj.

Na upozorenja generalnog sekretara NATO da nije vreme da Priština transformiše KBS u vojsku, reagovao je i kosovski ministar za bezbednosne snage Rustem Beriša.

"Ako sada nije pravo vreme (za formiranje vojske), kada će onda biti?", upitao se Beriša, prenosi "Zeri".

Rekao je da ne veruje da bi formiranje kosovske vojske narušilo odnose sa strateškim partnerima.

"NATO funkcioniše na osnovu konsenzusa i među članicama NATO ima tri ili četiri države koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Da bi došlo do smanjenja nivoa saranje morao bi da postoji pristanak svih članica NATO. Mi imamo podršku najmoćnijih država članica NATO", naveo je Beriša.

Sve vijesti