Znate li šta su "ćusta", "džudžan" ili "šesna"?

Autor:

EroGAG ekipa, kako se potpisuje grupa ljudi koja na satiričan i humorističan način na društvenim mrežama okuplja ljubitelje hercegovačkog narodnog govora, objavila je drugo izdanje "Male zbirke hercegovačkog žargona".

Znate li šta su "ćusta", "džudžan" ili "šesna"? Foto: MONDO/Samir Cacan

Ova knjiga je predstavljena u utorak uveče pred stotinama prisutnih u Mostaru.

"Knjiga je nastala kao produkt nagovora prijatelja da ono što smo objavljivali digitalno zapravo prenesemo na pisani trag koji će ostati među nama", kažu za "Nezavisne novine" iz EroGAG-a.

Ono što ovu knjigu čini posebnom, međutim, nisu izrazi, nego satirično objašnjenje istih.

"Višenamenska prehrambena reciklaža, te ujedno i preteča onoga što će Zapad dosta kasnije nazvati biootpadom", kaže se u knjizi za reč "spirine".

S druge strane, izraz "ćusta" objašnjava se rečima - lepa, ali i više od toga.

"Lepa na mio način. Lepa i dobra. Vrsta koja izumire. Kada je pronađeš, vodi je majci! Devojka koja poloče litar jegera subotom može biti lepa, ali ne i ćusta. Na primer, mala seljanka u koju se Toše Proeski hteo da zaljubi na nekom proplanku nesumnjivo je bila ćusta. Ona se stidi da u gostima uzme kolač", kaže nastavak objašnjenja reči.

Evo još nekoliko interesantnih reči i izraza:

DŽUDŽAN

Mitska hercegovačka životinja koja leti redovno pohara sve kokošinjce od Radišića pa sve do Hamzića. Još niko nije uspeo da ga uhvati.

ŠESNA

Ideal skladnih proporcija ženskog tela. Naša verzija Meriilin Monro. Devojka koja izgledom pleni ne samo poglede jačeg pola, nego i pobere najveće komplimente od strane čeljadi koja voli da doda: "Ima je gde treba".

SJEDI ĐE i SJEDIŠ

Narodna mudrost kojom se nastoji odvratiti uglavnom mlađu čeljad od pohoda u okolne kafane, kladionice, ili, ne daj Bože, neke još udaljenije lokacije. Tvrda negacija svake, na prvi pogled, bespotrebne radnje.

Reči i fraze koje vas najviše IRITIRAJU (ANKETA)

MONDO TV PRILOG: Da li lajkujete selfije ili hejtujete tagovanje?

Izvor: MONDO

"I nama biH trebala laNpa"

Izvor: MONDO

Sve vijesti