Prva aplikacija instalirana PET MILIJARDI puta

A mislili smo da je milijarda instalacija neki uspjeh!

Prva aplikacija instalirana PET MILIJARDI puta Foto: MONDO portal / Marko Čavić

YouTube za Android je prva aplikacija instalirana preko pet milijardi puta! Ova brojka je fascinantnija i zbog činjenice da tu, naravno nije uračunat broj iOS instalacija, koji uključuje iPad, iPod i, naravno iPhone. Zanimljivo je da je YouTube debitovao upravo na iOS platformi i da je aplikacija najpopularnije video mreže prvo instalirana na Apple uređaju.

Ta, prva iOS YouTube aplikacija bila je djelo Apple inženjera, ali je od 2012. godine Google odlučio da sam u potpunosti želi da preuzme kontrolu nad aplikacijom i od tada samostalno razvija mobilni YouTube za sve platforme. Nadalje je YouTube isključivo Google pravo i zbog toga ni danas iPhone, iPad ili iPod ne stižu opremljeni ovom aplikacijom, nego korisnici samostalno moraju da je instaliraju koristeći AppStore.

Zanimljiva je i činjenica da YouTube nikad nije izdat ni za jednu Windows platformu, uključujući Windows Phone, Windows 10 i Windows 10 Mobile.

Aplikacija YouTube je, naravno, dio Google Mobile Suite aplikacija za gotovo svaki licenciran Android uređaj i to svakako pomaže dostizanju ovakvog uspjeha, ali je on značajan i pored te činjenice. Prvi Android telefoni, koji su imali odmah instaliranu YouTube aplikaciju su T-Mobile G1 i HTC Touch Diamond pametni uređaji.

Koliko često vi danas koristite mobilni YouTube?

Sve vijesti