Huawei na 5.5 odsto od Samsung pozicije, Xiaomi stiže

Rezultati istraživanja tržišta mobilnih telefona pokazuju značajnije promjene u obimu prodaje, ali i još jednom potvrđuju da je ukupna prodaja svih proizvođača izgubila zamajac.

0
A- A A+

Svjetsko tržište mobilnih telefona poraslo je samo za 1.4 odsto, što je jedan od najslabijih rezultata do sada. Grtner-ovo istraživanje za treće tromesječje 2018. pokazalo je da je u tom periodu prodato 389.068 telefona, dok je u istom periodu protekle godine prodato 383.593 telefona.

Najviše je napredovao Huawei, koji je sa 9.5 odsto udjela na tržištu porastao na 13.4 i stigao na 5.5 odsto tržišnog udjela od Samsung kompanije, koja ima vodeću poziciju sa 18.9 odsto. Južnokorejska kompanija imala je najveći pad na godišnjem nivou, oko 14 odsto. Kompanija Apple je uspjela da proda oko 300.000 telefona više, nego u istom periodu lane, što nije dovoljno da se pomjeri sa 11.8 odsto udela na tržištu, pa je rezultat istovetan prošlogodišnjem, dok je Xiaomi četvrti. Ta kineska kompanija je sa sedam odsto udela porasla na 8.5 odsto i prodala je preko 33.2 miliona telefona u trećem tromesječju 2018. godine. Peti na listi je OPPO, koji je sa 7.5 uvećao tržišno učešće na 7.7 odsto.

Svi ostali proizvođači telefona zabilježili su pad, jer im je zajednički udio sa oko 42 odsto u Q3 2017. godine smanjen na 39.6 odsto u Q3 2018.

Gartner je naveo da je Huawei u naletu najviše zahvaljujući Honor brendu, koji obara rekorde prodaje u cijelom svijetu, da je Samsung u padu zato što tržište nije odreagovalo na Galaxy S9 i Note 9 modele očekivano dobro, da je Apple u stagnaciji, jer je premijum segment tržišta zasićen i u padu, a da Xiaomi i OPPO, zajedno sa najvećim kineskim proizvođačem telefona s početka pasusa, jedini predvode značajno pojačanu prodaju, iako je celokupno tržište osjetno usporilo.

Prema ovom istraživanju 5G tehnologija i fleksibilni, odnosno savitljivi telefoni će donijeti poboljšanje prodaje i porast tržišta tokom 2019. i posebno 2020. godine. Očekivanja su da se do kraja 2020. proda preko 65 miliona samo 5G uređaja, kao i da s padom cijene savitljivih telefona bude povećano interesovanje za ovu novu tehnologiju.


Sve vijesti