Bukvić i Drakić najbolji glumci nikšićkog Festivala

Autor:

Gran Pri /Grand Prix/ za najbolju mušku ulogu na petanestom Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću dodijeljen je Amaru Bukviću, a za žensku Dubravki Drakić.

Bukvić i Drakić najbolji glumci nikšićkog Festivala Foto: MONDO/Ana Božović Međunarodni festival glumaca u Nikšiću

Bukviću je nagrada dodijeljena za lik Blaža u predstavi „Kako misliš mene nema“, Teatra Exit iz Zagreba, a Drakić za ulogu Penelope u komadu „Penelopijada“ urađenoj u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i April production iz Toronta.

Glumačkom dvojcu zagrebačke smiješne i gorko – tužne igre „Kako misliš mene nema“, Filipu Jurčiću i Amaru Bukviću pripala je najveća nagrada za najbolji partnerski odnos na sceni.

Gran pri za najbolju epizodnu žensku i mušku ulogu otišao je u ruke Angele Naumoske koja igra gospođicu i Zorana Ivanoskog ili majstora u predstavi „Ljubavne poze istorije“ Teatra „Vojdan Černodrinski“ iz Prilepa, čiji tekst potpisuje nedavno preminuli dramski pisac i profesor Goran Stefanovski, a režiju Nataša Poplavska.

Ansamblu tog makedonskog komada, koji i na izuzetno vizuelan način pokreće niz pitanja o ratu, ljubavi, intimnosti, politici i moralnosti: Dmitar Gjorgjievski, Daniela Ivanoska, Igor Trpčevski, Jasmina Micovska Stankoska, Dimitar Crcorski, Angela Naumoska, Ilija Volčeski, Katerina Čakmakoska Klinčeska, Mihajlo Milenkoski, Nataša Naumoska i Zoran Ivanoski, žiri je dodijelio nagradu za kolektivnu igru.

Odluke o najboljima, kako je saopšteno na sceni Nikšićkog pozorišta prije uručenja nagrada, donio je jednoglasno žiri: reditelj Blagota Eraković (predsjednik) i članovi - glumci Ana Vujošević i Nikola Vasiljević.

Tokom glumačkog nadigravanja od 26. novembra do 2. decembra u Nikšiću je izvedeno šest predstava u zvaničnom, takmičarskom dijelu programa iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Početak Festivala ozvaničila je predstava „Kako misliš mene nema” zagrebačkog Teatra Exit, drugo veče obilježila je “Penelopijada”, Centra za kulturu Tivat i April production iz Toronta, a treću noć „Narodni poslanik”, Narodnog pozorišta iz Užica.

„Ljubavne poze istorije” Teatra “Vojdan Černodrinski“ iz Prilepa bile su na repertoaru četvrte večeri, peta noć bila je u znaku komada „Kralj Lear“ sarajevskog Narodnog pozorišta, a takmičarski program zatvorile su „Konstelacije” beogradskog Ateljea 212.

Predsjednik žirija, reditelj Blagota Eraković, ukazao je da se nikšićka pozorišna smotra ustalila kao jedinstven festival na prostoru Evrope, jer je posvećen glumcu i glumačkoj igri.

„Prvi čovjek pozorišta je glumac. Znači mi se ovdje bavimo suštinom pozorišta. Ovogodišnje festivalsko izdanje pokazalo je izuzetno visok i raznovrstan glumački rezultat, i kad je riječ o kvalitetu igre, i različitim rješenjima koja su dali glumci“, rekao je Eraković u ime žirija Festivala.

Eraković je obrazložio da je na Festivalu bilo šest potpuno različitih tumačenja, predstava u kojoj je bio, barem, po jedan vrhunski interpretar – glumac, a ni u jednom komadu se nije moglo naći loše mjesto ili reći da je neko omanuo.

„Počev od naklasičnije glume koju su demonstrirali Užičani igrajući Nušića, pa do vrhunske, stilizovane glume koju su iskazali Zagrebčani i glumci beogradskog Ateljea 212. Ili jedan začuđujući artizam koji je pokazao ansambl Teatra „Vojdan Černodrinski“ iz Prilepa, koji korenspodnira sa najmodernijim pozorišnim kretanjima u svijetu“, rekao je Eraković.

Prema njegovim riječima, bogatstvo izraza i Festivala glumca veliki je zalog kulture Nikšića, koji mora da bude ponosan na ovu pozorišnu smotru.

Žiri je istakao izuzetan i rafiniran odnos nikšićke publike koji je ne samo posjetom, nego i izuzetno kvalitetnim osjećajem za pozorišni čin znao da nagradi pojedine scene u predstavama ali i svaku predstavu pojedinačno.

Potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević uručila je nagrade i ozvaničila završetak festivala koji je i ovog puta bio u znaku glumca i njegove kreacije.

Zavjesu na Festival glumca spustila je večeras, u čast nagrađenih, predstava „Crna kutija“ Nikšićkog pozorišta, po tekstu Ane Đorđević i režiji Gorana Bulajića.

U tom komadu, nedavno premijerno izvedenom, publici su se predstavili: Simo Trebješanin, Gordana Mićunović, Jovan Krivokapić, Anja Drljević, Omar Bajramspahić, Marija Đurić i Nikola Vasiljević.

Sve vijesti